Bornholmske EcoGrid får fornem smartgrid-hæder i Sydkorea

EcoGrid-projektet, som Energinet.dk er initiativtager til, blev tildelt andenpladsen i en international smartgrid-konkurrence i Sydkorea.

​Det bornholmske projekt EcoGrid EU har endnu en gang vakt international opsigt. Tirsdag eftermiddag sydkoreansk tid blev projektet tildelt andenpladsen og ”Honarable Mention” i en ny verdensomspændende smartgrid-konkurrence udstedt af ISGAN – International Smart Grid Action Network - i samarbejde med en anden smartgrid-organisation, Global Smart Grid Federation.

Ved en ceremoni i Seoul blev hæder og diplom overrakt til Klaus Vesløv, markeds- og udviklingschef fra bornholmske Østkraft. Det skete foran bl.a. den danske klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen.


I alt 41 smartgrid-projekter var indstillet til konkurrencen, heraf blev ti nomineret. Blandt de ti var også et projekt under ”Grid4EU”, der lige som EcoGrid EU er udset til at være fyrtårnsprojekt i EU.

 

2000 borgere
Energinet.dk har taget initiativ til EcoGrid EU-projektet, som en lang række partnere, heriblandt Østkraft, i dag er med til at føre ud i livet. Målet er at blive klogere på 2000 elforbrugeres handlemønstre, og hvordan man kan inddrage dem og få dem til at indrette sig efter fremtidens energisystem, hvor vedvarende energi kommer til at fylde meget mere - hvor der nogle gange vil være overskud og billig el på grund af eksempelvis blæst og stor produktion fra vindmøller, og andre gange meget mindre produktion og dyrere el.

Øget fleksibilitet er et af fremtidens nøgleord, og på Bornholm er 50 procent af energien i dag vedvarende. I alt ti procent af de bornholmske forbrugere ventes at ende med at deltage i EcoGrid EU-projektet, der slutter august næste år.


New Orleans vinder
Vinder af ISGAN’s Award 2014 blev det amerikanske projekt ”SmartView” fra Entergy New Orleans. Her har energiselskab, frivillige organisationer m.fl. arbejdet med at engagere især borgere med lave indkomster til at blive bevidste om deres energiforbrug og derigennem spare energi i bl.a. i perioder med spidsbelastninger. I alt 4700 har medvirket, og 80-90 procent mener, at smartgrid-teknologi har været med at spare dem for penge, eksempelvis ved at de bruger deres airconditioning mere klogt.
 
EcoGrid EU-projektet har tidligere fået en andenplads, da organisationen Sustainia uddelte priser til bæredygtige projekter.
 
Læs mere om vinderprojekterne og ISGAN her.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.