Energinet.dk udbyder nu månedskapacitet på Storebælt

Et årigt pilotprojekt med aktioner på den elektriske Storebæltsforbindelse skal skabe et mere velfungerende marked.

Fra 1. juli vil Energinet.dk udbyde kapacitet på den elektriske Storebæltsforbindelse. Det vil ske på månedlige, langsigtede auktioner. De første auktioner holdes midt i juni af auktionshuset CASC og bliver over månedskapaciteten for juli. Energinet.dk vil i alt udbyde 150 MW i begge retninger.
 
Auktionerne skal være med til at skabe et mere velfungerende elmarked på Sjælland, forklarer Klaus Thostrup, markedschef i Energinet.dk’s afdeling for elmarked.
- Elhandlere på Sjælland sælger ofte strøm til slutkunderne på langsigtede fastpriskontrakter. Derfor vil de gerne prissikre sig mod udsving i elprisen i engrosmarkedet. Det kan de i dag gøre i Tyskland over Kontek-forbindelsen til Tyskland, og fremover får de også mulighed for at prissikre sig ved at købe transmissionsrettigheder på den elektriske Storebæltsforbindelse. Dermed opstår der bedre konkurrence, siger han.
 
Pilotprojekt
Månedsauktionerne på Storebælt bliver lavet som et etårigt pilotprojekt. Energitilsynet godkendte den 29. april Energinet.dk’s anmodning fra efteråret 2013. Pilotprojektet vil blive evalueret efter et år med henblik på om auktionerne skal fortsættes.
 
Energinet.dk udbyder allerede i dag langsigtet kapacitet på den jysk/tyske grænse sammen med TenneT TSO GmbH og på Kontek-forbindelsen med 50 Hertz Transmission. Der vil gælde samme auktionsregler på de langsigtede auktioner på Storebæltsforbindelsen som på den dansk/tyske grænse.
 
Auktionsreglerne på den dansk/tyske grænse kan ses på www.casc.eu.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.