Dansk minister godkender COBRAcable

Energinet.dk vil sammen med hollandske TenneT etablere en 700 MW kabelforbindelse mellem Danmark og Holland, kaldet COBRA. Planen er nu blåstemplet af den danske klima-, energi- og bygningsminister.

​Den danske klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, har godkendt Energinet.dk’s ansøgning om investering i COBRA – et jævnstrøms søkabel, der vil forbinde det danske og hollandske elnet.

Ministeren skal ifølge Lov om Energinet.dk godkende investeringer i transmissionsnettet over 100 mio. kr.

 
Energinet.dk samarbejder med hollandske TenneT om COBRA-projektet, og TenneT afventer stadig den endelige hollandske godkendelse. Når begge lande har sagt god for projektet, kan selskaberne begynde anlægsprojektet, herunder udbud på kabel, omformere og bygninger og efterfølgende forhandling med mulige leverandører.
 
- Ministerens godkendelse er en vigtig milepæl for projektet, siger Dorthe Vinther, udviklingsdirektør i Energinet.dk, og peger på, at et COBRA-kabel er godt for samfundsøkonomien i begge lande:
 
- I Danmark er det en god forretning for kraftværker, kraftvarmeværker, vindmølleejere og andre elproducenter, som får mulighed for at eksportere mere strøm. Danmark får endnu en forbindelse til et naboland og kan importere strøm, når vindmøllerne står stille herhjemme, ligesom Holland kan købe strøm fra os, når vi har rigeligt med energi herhjemme, siger Dorthe Vinther.
 
Inden spaden kan stikkes i jorden, skal også Naturstyrelsen give tilladelse. Projektet er underlagt VVM-pligt, og tilsvarende skal kabelruten godkendes i både Tyskland og Holland. Endeligt er det en forudsætning, at de forhandlede priser ligger inden for rammerne af ministerens godkendelse, og det ved vi først ved udgangen af 2015.
 
COBRA-forbindelsen kan være i drift fra 2019. Energinet.dk og TenneT deler udgifterne. EU vil støtte Cobra-projektet med 86,5 millioner euro, ca. 645 millioner kroner.
 
Energinet.dk har i forbindelse med VVM-processen allerede holdt borgermøder i Endrup ved Esbjerg og på Fanø for at informere om planerne samt lytte til borgernes ønsker og kritik. Læs om borgermøde her.
Ved Endrup lægger Energinet.dk op til, at der skal bygges en stor omformerstation, og kablets skal føres henover Fanø, inden det via Vadehavet og Nordsøen når Eemshaven i Holland.

Esbjerg Kommune har netop sendt Lokalplan og Kommuneplantillæg for byggeriet i Endrup i høring.
Læs mere om Cobraprojektet her.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.