God dialog på årets Industriforum om gasforsyning

Risikoen for en international gaskrise var det store emne, da Energinet.dk onsdag holdte årets Industriforum i Ballerup. Men også Energinet.dk’s auktionsmodel, hvor virksomheder frivilligt afbryder gassen, tiltrak sig interesse.

Den danske gasforsyning har set fin ud siden sidste års danske gaskrise, hvor Energinet.dk to gange i foråret var tæt på at måtte lukke for de ikke-beskyttede forbrugeres gasforsyning på grund af lav gasbeholdning og reparationer af rørsystemet. Alligevel var der ingen tvivl om, at det store fokus på årets Industriforum var gasforsyningssikkerheden, og hvad en krise mellem Ukraine og Rusland kan betyde for de danske ikke-beskyttede forbrugere.

- Hvis I skal huske én sætning, når I går herfra, er det den her: Der sker ingen automatiske afbrydelser af ikke-beskyttede gasforbrugere, sådan lød ordene fra Jeppe Danø, markedsdirektør for gas i Energinet.dk, da han onsdag på Industriforum informerede de omkring 75 fremmødte deltagere fra industrien og energiforsyningsbranchen om den forbedrede situation i gasforsyningssikkerheden i dag.

 
Han forklarede, at Energinet.dk efter drøftelser med Energistyrelsen kan ophæve restriktionen om, at Energinet.dk går ind og afbryder gasforsyningen automatisk til ikke-beskyttede kunder efter tre dage.
 
Klar tale om forsyningssikkerhed
Alex Andersen fra HMN Gashandel var med til Industriforum for at få så meget information som muligt med hjem til sine kunder.
 
- Forsyningssikkerhed er et emne, der fylder rigtig meget over hele markedet, og der er meget frustration omkring forsyningssikkerhed, men i dag var der dejlig klar tale om den sag, sagde Alex Andersen.
 
Det var andet år i træk, Energinet.dk kunne byde gæsterne velkommen til en eftermiddag med forskellige oplæg fra både interne og eksterne gæster. Især industriforbrugere viste en øget interesse for at være med til Energinet.dk’s Industriforum.
Jørgen Johansen fra Vald. Birn A/S deltog for første gang i arrangementet:
 
- Kommunikation med markedet er vigtigt, og et arrangement som det her er fint og viser interesse for forbrugerne, sagde Jørgen Johansen.
 
Europæisk stresstest
Danmark er i en god position, hvad angår gas. Christian Meiniche Andersen systemdriftschef for gas i Energinet.dk kunne fortælle, at der er 60 procent mere gas i vores danske lagre nu end på samme tid sidste år.
 
For at være forberedt på konsekvenserne af en eventuel international gaskrise har Energinet.dk deltaget i en europæisk stresstest af, hvordan Europa vil blive påvirket, hvis gassen gennem Ukraine eller al gassen fra Rusland skulle blive afbrudt i henholdsvis én eller seks måneder.

Resultatet er godt nyt for både de beskyttede og ikke-beskyttede forbrugere i Danmark og Sverige. Hvis gassen gennem Ukraine eller al gas fra Rusland skulle blive afbrudt i én måned, vil Energinet.dk ikke blive nødt til at lukke for gassen hos forbrugerne. I tilfælde af en krise, der står på i seks måneder, kan der hen imod slutningen af perioden være så lidt gas i lagrene, at de ikke-beskyttede forbrugere risikerer at blive afbrudt.

Resultaterne gav en del spørgsmål fra deltagerne, og der var tilfredshed med, at Energinet.dk fremlagde resultaterne fra stresstesten.
En af de virksomheder, der bruger gas i produktionen, er Danish Crown, der også var repræsenteret til Industriforum:
 
- Problematikken omkring afbrydelser er meget relevant for os. Der er nogle af vores processer, vi kun kan bruge gas til, og det rejser også nogle spørgsmål omkring dyreetik for os ved en eventuel afbrydelse, sagde Torben Andersen fra Danish Crown.
 
I forlængelse af sidste års Industriforum blev der også afholdt en workshop for industrien, hvor Energinet.dk sammen med forbrugerne ønskede at finde nye løsninger til at sikre de ikke-beskyttede kunder bedre. Her kom mange idéer og løsninger, som Energinet.dk gik videre med.
 
- Det er meget nødvendigt at informere ud og være mere åben, vi går rundt i vores egen lille osteklokke og tror, at alle er med på det, vi ved, sagde Alex Andersen fra HMN Gashandel.
 
Frivillig afbrydelse af gas
Jeppe Danø gennemgik de tre kriseniveauer, ’early warning’, ’alert’ og ’emer-gency’ efter EU's nødforsyningsplan. På alert-niveauet har Energinet.dk mulighed for at kontakte en række forbrugere, som frivilligt er parate til at afbryde for gassen i tre dage mod betaling. Interesserede virksomheder kan byde ind med en gasmængde via en auktion her på hjemmesiden.

Det er en forsikring for Energinet.dk, der skal sikre, at der ikke afbrydes for gassen i små krisesituationer som den sidste forår.
 
Dagen bød også på en gennemgang af tarifprognosen for gas fra 2014 til 2020, hvor Frederik Kjerulf cheføkonom hos Energinet.dk spåede prisstigninger blandt andet på grund af den grønne omstilling og mindre gasmængder i nettet.
 
Eksterne gæster fortalte om gasbørsen Gas Point Nordic og om Nordsøfonden, som er den tredjestørste producent af olie i Nordsøen. En gennemgang af tendenser, risici og prissætning på markedet blev fremlagt af Morten Sønderby Hansen fra Dong Energy og Henrik Iversen fra HMN Gashandel. Hvorefter Hans Duus Jørgensen fortalte om fremtiden for biogas i industrien. Dagen blev afsluttet med resultatet fra Energiforligsanalyserne fremlagt af Stine Grenaa Jensen fra Energinet.dk.
 

Jeppe Danø præsenterer den nye nødforsyningsplan

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.