Anholtkabel er repareret

Energinet.dk har i dag, mandag, sat spænding på kablet til havmøllepark ved Anholt.

​Det kabel, der forbinder havmølleparken ved Anholt og det danske elnet, er nu repareret.
Energinet.dk har netop sat spænding på kablet, og i løbet af det kommende døgn kan havmøllerne igen sende strøm i land og ud til forbrugerne.

Fejlen opstod tirsdag 30. september klokken 8.35. En kortslutning fik kablet til at udkoble, og siden har det ikke været muligt at sende strømmen fra havmølleparken i land og ud i elnettet.

Energinet.dk har siden arbejdet intenst på at finde og reparere fejlen. Det arbejde sluttede i dag, mandag morgen. Fejlen blev fundet på den del af kablet, der er gravet ned i landjorden, få kilometer vest for Grenå. Fejlen er opstået i en lille, begrænset del af kablet, men for at lave den mest hensigtsmæssige reparation er et større stykke, ca. 20 meter, af kablet er blevet gravet fri, skåret af og erstattet med et nyt stykke kabel.

Det er stadig behov for yderligere undersøgelser for præcist at kunne slå fast, hvad der fik fejlen til at opstå. Derfor skal det ødelagte kabel undersøges nærmere af leverandøren.

Der blev sat spænding til det reparerede kabel klokken 10.32, og en test viste, at det fungerer, som det skal. Klokken 11.49 blev der sat spænding på kablet ud til platformen ved havmølleparken.

Der går dog endnu nogle timer, inden havmøllerne ved Anholt igen laver el til elnettet. Møllerne skal køre og varmes op, så al fugt forsvinder fra turbinerne og elektronik, inden de kan sende el ud i nettet. Anholt Havmøllepark ventes senest at være i drift tirsdag.

Det er endnu for tidligt at sige, hvad det har kostet at reparere kablet samt at DONG Energy ikke har kunnet sende strøm i land. Når Energinet.dk har en samlet opgørelse, vil den blive offentliggjort.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.