Stormen Allan: Hvad var det, der skete?

28. oktober er det et år siden, at stormen Allan rasede hen over Danmark med vindstød i rekordstyrke. Den pressede elnettet til det yderste.

​Den 28. oktober 2013 blæste en hård og hidsig storm med rekordvindstød på over 53 meter i sekundet over Danmark. Medier døbte den efterfølgende ”100-års storm”, DMI kategoriserede den som ”den første ’regional kategori 4-orkan’ siden decemberorkanen i 1999”, og i folkemunde kom den til at hedde ”Allan”.
 
 
Her er, hvad der skete under stormen. Bl.a. at Energinet.dk forberedte den mulighed, at en gruppe elforbrugere på Sjælland kunne kobles af elnettet for at holde resten af det østdanske elnet i live:
 
Kl. 12.50
Stormen kommer fra vest, og klokken ca. 12.50 stopper de store vindmølleparker på Horns Rev 1 og 2 i Nordsøen med at lave strøm. Når blæsten bliver for hård, standser møllerne, for at de ikke skal tage skade, når vingerne snurrer vildt. Det er i sig selv ikke udsædvanligt og noget, elnettet vant til at håndtere.
 
Kl. 13.57
Klokken 13.57 får Energinet.dk’s kontrolrum for el de første meldinger om fejl i det overordnede elnet. Vinden har ramt Sønderjylland først, ting og sager flyver gennem luften og op i højspændingsledningerne. Flere byer mister kortvarigt strøm. Læs Stormvejr skaber problemer for elnettet
 
Bl.a. kobler en af energiens motorveje, 400 kV-højspændingslinjen mellem Kassø i Sønderjylland og Revsing ved Vejen, ud. Linjen er en del af ryggraden i det jysk-fynske elnet og har stor indflydelse på, hvor meget strøm der kan importeres fra og eksporteres til Tyskland. Linjen er nu ude, og sammenholdt med stormens rasen melder Energinet.dk om ”skærpet drift”.
 

DMI’s kort over vindstødenes styrke 28. oktober 2014.
I kontrolrummet bliver der arbejdet på at sikre elnettet bedst muligt, så det kan modstå flere hændelser, f.eks. træer der vælter ned over elledninger, eller tagplader der blæser op i højspændingsnettet.
 
Kl. 14.41
Klokken 14.41 kobler også den ene af de to 400 kV højspændingslinjer mellem Danmark og Tyskland ud - linjen Kassø-Audorf ryger ud på grund af stormskader ca. 30 kilometer nede i Tyskland. Det er ikke muligt for tyske kolleger at komme ud til elledningerne, fordi vejene er afspærret af et færdselsuheld.
På det tidspunkt importerer Danmark strøm fra Tyskland. Hvis den anden 400 kV-linje også ryger, er landene kun forbundet med 220kV-linjer. Derfor bliver alle reserveanlæg i Jylland sat til at køre med en drift, der gør, at der hurtigt kan skrues op eller ned, så der fortsat er balance, hvis der kommer yderligere stormskader.
 
Kl. 15.42
Stormen fortsætter mod øst, og klokken 15.42 udkobler en 150 kV transformer ved Fraugde på Østfyn. Den er afgørende for den elektriske Storebæltsforbindelse, og derfor forsvinder muligheden for at sende strøm mellem de to landsdele. På det tidspunkt flød strømmen fra Østdanmark mod Vestdanmark i kablerne under Storebælt. Udkoblingen betyder, at der nu kommer mere pres på det jysk-fynske elnet og den tilbageværende 400 kV-linje til Tyskland. Derfor skrues der op for importen fra Norge, så elnettet stadig vil være i balance, hvis den anden 400 kV-linje til Tyskland også skulle blive lagt ned af stormen.
Fejlen i Fraugde kan ikke løses fra afstand, den kræver, at der sendes en mand til stationen. En vedligeholdelsesvagt fra Jylland bliver sendt mod stationen i Fraugde, men trafikken på motorvejen er gået i stå på grund af uheld på Lillebæltsbroen. Derfor må en anden an

ABONNER PÅ NYHEDER

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.