200 km kabler til nettilslutning af Kriegers Flak havmøllepark

ABB, LS Cable and System og Nexans leverer de kabler, der skal sende strømmen fra havmøllerne på Kriegers Flak ind i det danske elnet

​Energinet.dk er i gang med at indkøbe de store tekniske komponenter, som skal bruges i nettilslutningen af den kommende havmøllepark på Kriegers Flak og har netop indkøbt de kabler, som skal forbinde havmøllerne med det sjællandske elnet.

I alt er der indgået kontrakter på 200 km kabel. Heraf er ca. de 100 km søkabler på 220 kV, som vil blive leveret af ABB. Landkablerne er fordelt på to kontrakter. Koreanske LS Cable and System leverer de ca. 95 km 220 kV kabler, som skal bruges til at slutte havmøllerne til to forskellige transformerstationer, nemlig stationen i Bjæverskov og stationen i Ishøj. Endelig skal franske Nexans levere knap 20 km 400 kV kabler, som skal bruges til at forstærke elnettet mellem transformerstationen i Ishøj og station Hovegaard ved Ballerup.
 
- Med tre forskellige kontrakter, heraf to med leverandører, der for Energinet.dk er nye, styrker vi vores robusthed på kabelmarkedet og vores muligheder for at indgå favorable kontrakter i de kommende år, hvor vi skal kabellægge store dele af det danske luftledningsnet, siger projektleder Jens Christian Hygebjerg, Energinet.dk.
 
- Kontrakterne på landkablerne er fleksible, så vi har mulighed for at justere kabellængderne, når vi næste forår går i gang med at fastlægge, hvor kablerne nøjagtigt skal lægges. Det sker i samarbejde med de grundejere, som kommer til at lægge jord til landkablerne, siger Jens Christian Hygebjerg.
 
I nettilslutningen indgår også udbygninger af flere transformerstationer på land og to offshore transformerplatforme. Disse anlæg og komponenter sender Energinet.dk i udbud senere i 2015.
 
De tre kabelkontrakter beløber sig til ca. 800 mio. kr. Det er ca. en fjerdedel af det samlede anlægsprojekt på 3,5 mia. kr. Nedgravningen af kabler går så småt i gang i efteråret 2016.
Klima-, energi- og bygningsministeren gav i december 2014 grønt lys til Energinet.dk’s investeringer i nettilslutningen, som skal stå klar ved udgangen af 2018.

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.