Energinet.dk skal hjælpe Mexico med at indpasse vedvarende energi

Energistyrelsens Low Carbon Transition Unit og Energinet.dk har været i Mexico for at lave en aftale med CENACE, der har ansvaret for det mexicanske elsystem.

​Hvordan kan man lave et elnet og et elmarked, så det er muligt at indpasse store mængder vedvarende energi? Det spørgsmål har Mexico vendt sig mod Danmark for at få svar på, og i de kommende to et halvt år år skal Energinet.dk rådgive det nyetablerede mexicanske systemansvar CENACE med at gøre landets elsystem klar til mere grøn og varierende elproduktion, bl.a. meget mere vindenergi.

- Det er en ret stor konsulentopgave for os. Vi skal have en række af vore kolleger derover – f.eks.  fra netplanlægning, udvikling, elmarked og eldrift. CENACE skal også besøge os for at se og høre, hvordan vi gør tingene. Det er ikke alt dansk, der kan bruges i Mellemamerika, men når det f.eks. handler om at indpasse store mængder vind i elsystem og elmarked, har vi opbygget stor erfaring, siger direktør Peter Jørgensen, der leder Energinet.dk’s konsulentforretning Energinet.dk Energy Consultancy, der arbejder med at rådgive andre lande indenfor Energinet.dk’s kerneområder.

Målet for konsulentforretningen er at understøtte danske politiske og erhvervsmæssige interesser internationalt og samtidig bidrage til Energinet.dk's forretningsmæssige udvikling.

 
Low Carbon
Efter FN’s klimatopmøde COP15 i København i 2009 forpligtede Danmark sig til at støtte andre lande med at nedbringe CO2-udledningen.
Aftalen mellem CENACE er en del af Energistyrelsens Low Carbon Transition Units arbejde med at fremme miljøvenlig energiproduktion. LCTU arbejder med udvalgte projekter i Vietnam, Sydafrika, Kina og Mexico.
 
Energinet.dk’s Energy Consultancy har gennem flere år rådgivet energiselskaber og myndigheder i nogle af de samme lande.
Peter Jørgensen har haft kolleger i netop Mexico sidste år, og han deltog selv i forbindelse med et DI fremstød og kongelige besøg for at fortælle om den danske håndtering af store mængder vindkraft i elsystemet.
 
Sidste år har Energinet.dk også haft folk i Kina for at fortælle, hvordan man kan opbygge et elmarked indpasse mere vedvarende energi, og i Afrika har Energinet.dk hjulpet transmissionsselskaber med at skabe udvikling og værdi ved at vise, at det er muligt at spare 20 mio. dollars på bare fire måneder ved at udnytte højspændingslinjerne mellem Etiopien og Sudan og Kenya og Uganda bedre.
 
Foto er fra CENACES' kontrolcenter. På billedet er CENACE's administrerende direktør og ledende medarbejdere, direktøren for vedvarende energi i Mexicos energiministerium SENER, den danske ambassadør, Ulla Blatt fra Energistyrelsen, og Peter Jørgensen, Energinet.dk

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.