Europas elnet er klar til solformørkelse

Solceller og solformørkelse er en ny kombination for elnettet. Derfor forbereder Europa sig på, at solcellestrøm, der svarer til måske 80 store eller 150 mellemstore kraftværker, kan forsvinde i løbet af nogle minutter 20. marts.

​Det vil være at overdrive at sige, at det danske og europæiske elnet ikke kan klare mørke timer og perioder uden solskin. Det sker trods alt mindst en gang i døgnet.
Alligevel forbereder Energinet.dk og resten af de europæiske eltransmissionsselskaber, TSO’er, sig ekstra meget til fredag den 20 marts. Her rammer en solformørkelse Europa først på formiddagen.
 
- Herhjemme har vi en masse små private solcelleanlæg, der samlet set kan lave op til 600 MW strøm. Det svarer til halvandet stort kraftværk. Selv om solcellerne aldrig leverer fuld produktion på samme tid, så er det potentielt en stor produktion, der kan forsvinde i løbet af få minutter, hvis det er en flot og skyfri dag, siger Bent Myllerup Jensen, leder af
Energinet.dk’s kontrolcenter for elsystemet.
 
Han understreger dog, at Energinet.dk’s prognoseværktøjer tager højde for solformørkelse, og at det helt normalt i elmarkedet, at produktionen svinger.
 
I Centraleuropa spiller solenergi en større rolle. Derfor forbereder Europas TSO’er sig på, at op til 35.000 MW kan forsvinde – det svarer til ca. 80 store kraftværker - som de største danske eller f.eks. Anholt Havmøllepark - eller 150-200 mellemstørrelse kraftværker.
 
Månens skygge rammer Portugal først
Klokken 8.40 (CET) vil månens første skygge ramme Portugal, en time senere er solformørkelsen over Danmark. Altså et muligt skifte fra lys til mørke, der sker hurtigere end en normal solnedgang, og et skifte der kan være mere markant end en dag med blandet sol og skyer. Derfor skal anden energiproduktion være klar til at tage over.
 
- Vi ved ikke, om det bliver skyfrit, men vi forbereder os på at kunne håndtere et udsving, siger Bent Myllerup Jensen.
 
Selv om solceller fylder relativt lidt i det danske elsystem, kan også et stort dyk i elproduktionen fra Centraleuropa påvirke det danske elnet. Landenes elnet hænger sammen, og vi importerer og eksporterer hele tiden på kryds og tværs.
 
- Det er en ny situation, fordi solcellerne under tidligere solformørkelser ikke var nær så udbredte, men vi har forberedt os og ekstra folk på vagt til at køre anden produktion op, så risikoen for, at noget går galt er minimal, siger Bent Myllerup Jensen.
 
Eltransmissionsselskaberne i Europas lande har de seneste år øget samarbejdet på en række områder for at sikre, at omstillingen til mere vedvarende energi og forsyningssikkerheden kan gå hånd i hånd. Produktionen af bl.a. vindkraft og solcellestrøm er mere svingende end f.eks. kulkraftsproduktion – nogle gange er der meget vind, andre gange lidt – og derfor skal el transporteres over længere afstanden, ligesom elmarkederne og elnettene bliver mere grænseoverskridende.

Ejere af solcelleanlæg skal ikke frygte solformørkelsen. Anlæggene vil reagere som om, det var overskyet. At slukke anlæggene vil blot øge risikoen for ubalance i elnettet.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.