Kronprinser indviede dansk-norsk elmotorvej fra hver sin side af Skagerrak

5, 4, 3, 2, 1, NU: Kronprins Frederik og Kronprins Haakon drejede på hver sin afbryder og satte symbolsk gang i ny, vigtig elforbindelse. Minister jokede med, hvem der er bedst til fodbold.

​Da HKH Kronprins Frederik i dag, torsdag, i Tjele ved Viborg drejede på en afbryder på samme tid som HKF Kronprins Haakon gjorde det på sin afbryder i Kristiansand i Norge, satte de symbolsk gang i en helt ny elmotorvej mellem de to lande.

 
- Våren er kommet til Danmark – der er ikke så meget vind, fortalte Kronprins Frederik over direkte storskærmsforbindelse til Kronprins Haakon og gæsterne i Norge.
- Så i dag er en god dag i Norge, jokede Kronprins Frederik, og fik ikke kun de 200 gæster i Tjele til at grine, men også fortalt om fremtidens elsystem og den nye elforbindelse.
 
142 km søkabel
Mens over 200 gæster var inviteret til Danmarks største transformatorstation i Tjele for at indvie den nye forbindelse, susede over 1500 MW strøm fra Norge mod Danmark. På dage, hvor det ikke blæser, kan vi købe strøm i Norge, mens vi kan sælge den anden vej, når det blæser og vi har rigeligt.
 
Den nye forbindelse består af et 142 kilometer søkabel, der ligger på bunden af
Skagerrak. Ved Bulbjerg i Jammerbugten kommer kablet i land og fortsætter 92 kilometer over land til Tjele.
 
I går fejrede Danmark også, at en helt nu højspændingsledning fra Tjele til Kassø ved den dansk-tyske grænse er taget i brug. De to nye forbindelser, der mødes i knudepunktet i Tjele, gør det muligt at transportere meget mere energi over lange afstande. Det er helt nødvendigt i takt med, at ikke bare Danmark men alle lande laver en omstilling til vedvarende energi - en grøn energi, der ofte kommer, som vinden blæser, og derfor er ”broderbånd” nødvendige, forklarede Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i sin tale.
 
- Norge har bjerge, Danmark er fladt. Det er derfor, I er gode til at stå på ski, og vi er gode til at spille fodbold. Norge har meget vand, vi har meget vind. Det er derfor, Norge er verdensmester på vandkraft, og vi på vindkraft. Sammen bygger vi et energisystem, der fungerer pålideligt, sagde han over storskærm til Kristiansand.


 
Den fjerde Skagerrak-forbindelse
Skagerrak-forbindelsen er det fjerde søkabel mellem Danmark og Norge. Det første blev taget i drift i 1976. Skagerrak 4-forbindelsen er på 700 MW og kan importere eller eksportere, hvad der svarer til ti procent af det samlede danske elforbrug. Alle forbindelserne til Norge har en kapacitet på 1700 MW eller ca. 25 procent, og tæller man Danmarks udlandsforbindelser til Sverige og Tyskland med, kan Danmark stort set importere hvad der svare til hele vores maksimale elforbrug.
 
Men der er faktisk brug for endnu flere elmotorveje, forklarede Energinet.dk’s administrerende direktør Peder Østermark Andreasen i sin tale. Forbindelserne er værdifulde og sikrer, at producenter kan sælge energien, når der er rigeligt, og forbrugerne kan få konkurrencedygtige priser. Eksempelvis lavede danske vindmøller sidste år i en tidlig januar morgen, hvad der svarer til 132 procent af vores elforbrug.

- Med Europas mål for vedvarende energi er vi nødt til at have et stærkt elektrisk motorvejsnet, så vi kan sikre en effektiv udnyttelse af ressourcerne, hvad enten det er solcellerne i syd, vindkraften her i vores hjørne af verden, vandkraften i nord eller de konventionelle kraftværker rundt omkring i landene, sagde Peder Østermark Andreasen.
 
Efter den officielle indvielse, blev forbindelse til Norge afbrudt – dog kun tv-forbindelsen. Strømmen flyder stadig. Og kronprins og minister fik en rundvisning på transformerstationen i Tjele og så blandt andet, hvor kablet fra Norge kommer op ad jorden, og hvor rækken med over 500 nye højspændingsmaster begynder og strækker sig ned mod Tysklandsgrænsen.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.