Statistik for de første timer med solcelleansøgninger

Energinet.dk modtog på den første otte timer cirka 2700 ansøgninger om forhøjet pristillæg for solceller og 1700 telefonopkald.

1925 online-ansøgninger, ca. 800 ansøgninger afleveret på papir i Energinet.dk’s reception, ca. 550 emails og 1700 telefonopkald.

Det viser statistikken for de første otte timer, efter at Energinet.dk tirsdag 16. marts klokken 10.00 åbnede for ansøgninger til fire nye solcellepuljer.
 
- Der har været en meget, meget travl dag. Vi har forsøgt at hjælpe så mange så muligt, så hurtigt som muligt, men vi har desværre ikke kunne undgå lang kø og ventetid i telefonen. Det beklager vi, men vi håber også på forståelse. Den første time fik vi f. eks. 568 telefonopkald, så selv om vi har sat ekstra meget mandskab på, og de har svaret på spørgsmål og guidet ansøgerne non stop, så har der været ekstra meget pres på, siger Louise Rønne Christensen, afdelingsleder i Energinet.dk’s solcelleadministration.
 

Fire underpuljer
Det har siden klokken 10.00 været muligt at søge om forhøjet pristillæg i på solcelleanlæg der til sammen løber op i 60 megawatt (MW).
De 60 MW er fordelt på fire underpuljer:
18 MW lejeboliger kan søge
12 MW private husstande kan søge
15 MW solcellelav kan søge
15 MW boligforeninger kan søge
(Se mere om de enkelte puljer her)
 

Får jeg del i puljen?
Alle ansøgere er naturligvis interesseret i at høre, om de får del i det forhøjede pristillæg eller ej. Men det er endnu ikke muligt at sige.
 
For det første skal alle ansøgninger gennemgås enkeltvis for at se, om de opfylder kriterierne. Det arbejdet gik i gang, så snart de første ansøgninger begyndte at komme ind, men der kan godt gå et par uger, inden alle ansøgninger er sagsbehandlet, og ansøgerne har fået svar.
 
For det andet er det heller ikke her på dag 1 muligt endeligt at sige, om det totale ansøgerantal kunne indikere, at man får del i puljerne. Tastefejl i online-ansøgningerne har betydet, at det ikke er muligt at se, om underpuljen, som private husstande kan søge, er ved at være ”tømt”.
Kort fortalt er nogle ansøgere kommet til at angive et 6kW-anlæg som et 6000 kW-anlæg, og derfor viser den ”tæller”, der lægger alle ansøgninger sammen, et alt for højt tal. Det ser ud som om, at puljen for længst er overskredet de 12 MW. Energinet.dk vil nu tage kontakt til alle de ansøgere, der har en ansøgning, der kunne indikere tastefejl, for at få udredt tallene.
 
For det tredje er det – selv om en pulje skulle blive ”tømt” i dag – stadig muligt at søge.
Fristen for at søge de fire underpuljer udløber først 31. maj, men selv om Energinet.dk forventer, at nogle af underpuljerne bliver ”tømt” hurtigere, så er alle de ansøgere, der kommer ind den dag, en underpulje bliver ”tømt”, stillet lige.
Hvis f.eks. underpuljen på 12 MW de første to ansøgningsdage modtager ansøgninger på anlæg til i alt 10 MW og tredje dagen yderligere ansøgninger på 4 MW, skal der trækkes lod. Men der skal alene trækkes lod blandt de fyldestgørende ansøgninger, der er kommet ind på tredjedagen, altså de 4 MW. Hvis en underpulje fyldes den første dag, trækker Energinet.dk lod blandt de fyldestgørende ansøgninger, der er kommet ind den første dag.
 
- Min forventning er, at især underpuljen, som private husstande kan søge, bliver ”tømt” hurtigt, men selv om det eventuelt skulle ske, allerede inden vi runder midnat, så har alle samme muligheder, uanset om man har søgt klokken 10.01 eller først gør det klokken 23.59, siger Louise Rønne Christensen.
 
Ansøgerstatistikken for de enkelte underpuljer klokken ca. 18.00 16. marts:
18 MW lejeboliger: 55 ansøgninger
12 MW-puljen til private husstande: 1860 onlineansøgninger
15 MW solcellelav: 0 ansøgninger
15 MW boligforeninger: 10 ansøgninger
 
Derudover er ca. 800 ansøgninger afleveret på papir i Energinet.dk’s reception. De skal nu fordeles i de fire underpuljer. Umiddelbart er langt de fleste ansøgninger dog i underpulje 2, altså puljen som private husstande kan søge.

Hvis en underpulje bliver "tømt", og man ikke er heldig i lodtrækningen, kan der være endnu en mulighed. Hvis ikke alle underpuljer bliver tømt inden 31. maj, samles det resterende antal MW i en pulje og udbydes til efteråret. Du kan læse mere om den mulighed i denne nyhed.

 

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.