Stort samarbejde sikrede at elnettet var stabilt under solformørkelsen

De europæiske TSO’er holdt tæt kontakt for at kunne håndtere, at en masse strøm fra solceller først forsvandt meget hurtigt fra elnettet og lige så hurtigt vendte tilbage til elnettet igen.

Mange steder i Danmark var det svært at se den netop overståede solformørkelse, når man kiggede op i himlen. Og ude ved stikkontakterne var der heller ikke nogen, der bemærkede noget.
 
Et stort forarbejde og tæt samarbejde fra de europæiske transmissionsselskaber (Transmission System Operators, TSO’er) betød, at elnettet var meget stabilt gennem hele solformørkelsen. Det skete til trods for, at der på europæisk plan først forsvandt solcellestrøm, hvad der svarer til et stort, dansk kraftværk hvert eneste minut, mens månen gled foran solen. Og da månen igen gled væk fra solen, blev solstrøm svarende til et kraftværk atter sendt ind i elnettet, igen hvert eneste minut.
 
- Det er en kæmpe opgave og kan kun lykkes, fordi alle lande taler sammen og ikke bare ser isoleret på deres eget elnet. Normalt kan Europa sagtens klare at et, to, tre eller fire kraftværker falder ud rundt om i landene, men her taler vi altså om, at strøm, der svarer til op mod 80 kraftværker – minut for minut – falder ud og skal erstattes af noget andet. Og som om det ikke var nok, så vender solenergien kort efter tilbage med endnu større styrke, fordi solen nu står højere på himlen. Så begynder ”halvandet kraftværk” at producere på fuld knald hvert eneste minut, mens vi skal reguleres ned igen, siger Bent Myllerup Jensen, chef for Energinet.dk’s Kontrolrum El
 
Syv gange Danmarks elforbrug forsvandt
I alt forsvandt hvad der svarede til måske syv gange Danmarks samlede elforbrug fra det europæiske elnet, mens solformørkelsen stod på. Samme mængde strøm vendte tilbage, da solen igen kom til syne.
 
Bent Myllerup Jensen betegner det som en vellykket test på, at det kan lade sig gøre at indpasse store mængder svingende vedvarende energi og styre elnettet – selv i ekstreme situationer.
 
Det grænseoverskridende samarbejde bliver mere og mere nødvendigt, i takt med at de europæiske lande udfaser kul, olie og gas og indpasser mere vindkraft, solenergi, vandkraft osv.
 
 
Foto: Billedet er taget gennem mørkt glas fra Energinet.dk's Kontrolrum El, hvor det ind i mellem var muligt at se solformørkelsen gennem skyerne.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.