Nyt projekt skal revidere den nordiske proces for frekvensstyrede reserver

De nordiske TSO’er har i fællesskab startet et projekt, der har til formål at revidere og harmonisere de frekvensstyrede reserver. Herved ønsker man, at opnå en bedre frekvensstabilitet i Norden.

I det nordiske synkronområde er transmission-systemoperatørerne (TSO’erne) ansvarlige for kontinuerligt at balancere elsystemet og kontrollere frekvensen. TSO’erne udfører balanceringen ved at aktivere forskellige former for reserver. De nordiske TSO’er køber sig adgang til disse reserver og aktiverer dem efterfølgende alt efter systemets behov.

De nordiske TSO’er har i fællesskab startet et projekt, der har til formål, at revidere og harmonisere de frekvensstyrede reserver (FCR-N og FCR-D) med henblik på at opnå en bedre frekvensstabilitet i Norden.

Dette inkluderer både en revision af de tekniske krav til reserverne og en revision af prækvalifikationsprocessen. Projektet kan resultere i, at der kommer ændringer til de eksisterende krav til lastændring, tests, dokumentation, online signaler mv.

Projektet ønsker at opnå følgende:
• En forbedring af frekvensstabiliteten
• Veldefinerede og geografisk harmoniserede krav til FCR leverandører

Projektet forventer, at de nye tekniske krav til FCR-N og FCR-D reserverne og et forslag til en nordisk implementeringsplan foreligger i løbet af 2016.

Ekstern referencegruppe og workshops for interessenter
For at inddrage erfaringer fra producenter i projektet, er der oprettet en ekstern referencegruppe. Foruden producenter deltager også medlemmer fra universiteter, brancheorganisationer og fabrikanter. Herudover vil der desuden blive arrangeret en række workshops for interessenter, der ikke er en del af referencegruppen.

Første workshop vil blive afholdt i Göteborg den 15. oktober 2015.

Ønsker du mere information om projektet? Kontakt venligst:

Martin Høgh Møller
International rådgiver, Systemydelser
tlf.: +45 23 33 86 99
mail: mhm@energinet.dk
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.