Energinet.dk vil vedligeholde endnu en kaverne

Bestyrelsen i Energinet.dk besluttede torsdag, at en tredje af i alt syv kaverner på gaslageret i Ll. Torup skal vedligeholdes.

Sikkerhedsventiler, rør og andet udstyr, der er med til at sikre, at store mængder gas opbevares sikkert under jorden, skal skiftes på endnu en kaverne på Energinet.dk’s gaslager i Ll Torup ved Viborg.

Det besluttede Energinet.dk’s bestyrelse i går torsdag 21. maj.

De underjordiske hulrum, kavernerne, hvor gassen opbevares under stort tryk, har 25-30 år på bagen. Derfor skal udstyret skiftes som en del af vedligeholdelsesarbejdet.
Det er planen at gå i gang med at vedligeholdelsesarbejdet på kaverne TO-6 i efteråret 2015. Det vil ske i forlængelse af vedligeholdelsesarbejdet på kaverne TO-9 – et arbejde der netop nu er i gang og slutter i foråret 2016.
Arbejdet på kaverne TO-6 forventes at være færdigt i foråret 2017.
 
To underjordiske lagre i Danmark
Der er i alt syv kaverner på gaslageret i Ll. Torup. Hulrummene ligger ca. en kilometer nede i jorden i en kæmpe salthorst. Kavernerne er ca. 300 meter høje.
Gaslageret er det ene af to underjordiske gaslagre i Danmark. Det andet ligger ved Stenlille på Sjælland. De to underjordiske lagre er vigtige for den danske gasforsyningssikkerhed og med til at sikre, at private husejere, virksomheder og kraftværker altid har den nødvendige gas til varme, elproduktion mv.
 
Som et pilotprojekt vedligeholdte Energinet.dk i 2011-2013 med myndighedernes tilladelse én kaverne, TO-8.
På baggrund af erfaringer fra pilotprojektet gav Naturstyrelsen VVM-tilladelse til at fortsætte vedligeholdelsesarbejdet ligesom Miljøstyrelsen godkendte et tillæg til Energinet.dk’s miljøgodkendelse.
 
Energinet.dk’s bestyrelse besluttede at fortsætte vedligeholdelsesarbejdet på først en kaverne, og nu følger endnu en af de i alt syv kaverner efter. Bestyrelsen har endnu ikke besluttet, om arbejdet skal fortsætte på de resterende fire kaverner.
 
Vedligeholdelsesarbejdet foregår ved, at vand pumpes ned i kavernerne. Vandet presser gassen ud. Når kavernen er helt tømt for gas, kan ventiler mv. skiftes. Derefter pumpes vand ud, samtidig med at kavernen igen fyldes med gas. I processen opløser vandet noget salt i væggene i det underjordiske hulrum. Saltvandet fortyndes, inden det ledes ud i Lovns Bredning og Limfjorden.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.