ForskEL-prisen går til Smart Grid-projekt

Årets bedste ForskEL-projekt blev, tirsdag den 2. juni 2015, hædret ved EnergiForsk15 i Industriens Hus i København.

Poul Erik Morthorst, medlem af Energinet.dk’s bestyrelse, overrakte tirsdag den 2. juni 2015 ForskEL-prisen til Ready-projektet. Prisen, der gives til årets bedste af de afsluttede ForskEL-projekter, blev uddelt som en festlig afslutning af EnergiForsk15-konferencen.

Projektet, der er gennemført af et konsortium, der tæller NEAS Energy, Neogrid Technologies, PlanEnergi, Ea Energianalyse, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, har demonstreret, hvordan man kan styre mange individuelle varmepumper efter spotpriser og behovet for regulerkraft – altså få dem til i højere grad at bruge strømmen, når den er der og lade være, når den ikke er.

Forskellige måder at styre varmepumper på
Udover at varmepumperne på den måde kan hjælpe til at udnytte strømmen fra de vedvarende energikilder, har projektet også fået erfaringer med forskellige måder at styre varmepumperne på.

Det kan tænkes ind, når der skal laves forretningsmodeller, hvor der vil kunne spares mange penge ved at have et marked for regulerkraft, fremfor kun at se på spotpriserne.

Ved demonstrationen har projektet også opdaget nogle af de tekniske begrænsninger og problemstillinger, der er i forhold til at styre varmepumperne.

Det gælder især i forhold til at tvangsstarte varmepumperne, hvor deres egen indbyggede styring har blokeret for opstart. Der ligger derfor et stort potentiale i at får løst denne problemstilling.

Erfaringer og resultater fra andre projekter bragt i spil
Samlet set har projektet givet en masse værdifulde erfaringer med demonstration af puljestyring af små individuelle varmepumper ude hos rigtige forbrugere.

Projektet er samtidigt en fortsættelse af det tidligere ForskEL-projekt "Intelligent fjernstyring af individuelle varmepumper" og bygger også videre på projektet "Styr din varmepumpe" og er altså også et forgangseksempel på, hvordan erfaringer og resultater fra andre projekter kan bringes i spil og understøtte nye projekter.

READY-projektet har været båret frem af mange engagerede og fagligt dygtige projektdeltagere, som har været bredt sammensat, lige fra helt små og større virksomheder indenfor energisektoren til universiteter.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.