Energinet.dk begynder at udlede fortyndet saltvand i uge 28

Går alt efter planen, vil gaslageret i Ll. Torup langsomt begynde at tømme en kaverne og pumpe vand ud i Lovns Bredning fra uge 28.

Energinet.dk’s arbejde med at skifte sikkerhedsudstyr og vedligeholde kaverne TO9 på gaslageret i Ll. Torup ved Viborg er nu så langt, at gaslageret forventer at begynde at lede fortyndet saltvand ud i Lovns Bredning i uge 28.
 
Arbejdet følger den plan, der blev annonceret for et år siden, 27. maj 2014.
Ventiler, rør og andet udstyr, der er med til at sikre, at gassen kan opbevares sikkert i det underjordiske lager, har 25-30 år på bagen og skal skiftes.
 
Kavernen – der er et underjordisk hulrum i en salthorst – er gennem de seneste måneder blevet fyldt med vand fra Hjarbæk Fjord. Vandet har langsomt presset naturgassen ud af kavernen. Da den var helt tømt for gas, blev det muligt at skifte sikkerhedsventiler, rør mv. og udføre nødvendigt vedligeholdelsesarbejde.
 
Kavernen ligger en kilometer nede i jorden, og hulrummet er ca. 300 meter høj.
I forbindelse med at kavernen fyldes med vand, opløser vandet noget af det salt, der sidder i væggene i det store hulrum. Saltvandet fortyndes, inden det ledes ud i Lovns Bredning.
 
Kaverne TO9 er en af i alt syv kaverner i gaslageret. Det er den anden, Energinet.dk udskifter sikkerhedsudstyr på. Arbejdet forventes afsluttet i foråret 2016.

Arbejdet med en tredje kaverne, TO6, er i gang og forventes afsluttet i foråret/sommeren 2017.
Energinet.dk’s bestyrelse har endnu ikke taget stilling til, om de øvrige kaverner skal vedligeholdes.
 
Naturstyrelsen har givet VVM-tilladelse til vedligeholdelsesarbejdet, ligesom Miljøstyrelsen har godkendt et tillæg til Energinet.dk’s miljøgodkendelse.
 
Gaslageret i Ll. Torup er et af to danske underjordiske gaslagre og en vigtig brik i den danske energiforsyning. Det andet ligger i Stenlille på Sjælland og er også ejet af Energinet.dk.
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.