Europas lande bliver mere indbyrdes afhængige

ENTSO-E har offentliggjort rapporten ” Scenario Outlook & Adequacy Forecast 2015”.

ENTSO-E har offentliggjort rapporten ” Scenario Outlook & Adequacy Forecast 2015” med prognoser og scenarier over, hvordan elsystemerne vil udvikle sig i de europæiske lande. Du kan finde rapporten her.
 
En af de vigtigste overordnede konklusioner er, at der er tilstrækkelig effekt – altså tilstrækkelig produktion af strøm - i det europæiske system, og at forsyningssikkerheden dermed er intakt, samtidig med at mere og mere energi kommer ”som vinden blæser” og ”solen skinner”.
 
Danmark er i dag et af de lande, der har meget samhandel med vores naboer. Time for time køber danskerne strøm hos norske vandkraftværker, tyske kulkraftværker eller svenske vindmøller. Og vi sælger den anden vej, når kraftværkerne kører eller det eksempelvis blæser kraftigt og de danske vinmølleejere producerer meget strøm.
Samhandel og øget afhængighed af hinanden er en af styrkerne ved elmarkedet. Der er i fremtiden brug for at kunne sælge endnu mere strøm på tværs af grænser, ligesom landene i højere grad skal dele reserver, altså backup til de timer, hvor landet ikke selv producerer nok strøm. Det er den mest effektive måde at lave omstillingen til mere vedvarende energi.
 
Danmark er placeret på listen over lande, der er afhængig af import.
 
- Det er en naturlig del af den udvikling, vi er i gang med. I fremtiden kommer flere lande med på listen, når elmarkedet bliver mere og mere liberaliseret og grænseoverskridende. Vi skal købe, hvor strømmen er billigst og sælge mest muligt, når der er mulighed for det. Derfor vil der komme meget mere import og eksport og dermed også større afhængighed af hinanden, sige Klaus Thostrup, afdelingsleder i Markedsudvikling og Internationalt samarbejde i Energinet.dk.
 
Han peger på, at selv om Danmark er afhængig af import, producerer vi på årsbasis nok til at dække forbruget.
 
I ENTSO-E’s måde at opgøre afhængighed på tælles vindkraft ikke med ud fra den betragtning, at man ikke selv kan bestemme, hvornår det blæser. Men da Danmark har rigtig mange vindmøller, som producerer rigtig meget elektricitet, er det reelt en meget mindre del af tiden, at Danmark er afhængig af import.
 
Herunder kan du se en grafik over, hvordan landene bliver mere og mere indbyrdes afhængige i takt med at der indpasses mere og mere vedvarende energi, og landene dermed får flere perioder, hvor de må importere og eksportere.
Blå er de lande, ENTSO-E kategoriserer som afhængige af import. 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.