PSO-tariffen for 4. kvartal er 25,5 øre per kWh

Ifølge loven skal Energinet.dk opkræve PSO hos elforbrugerne. Public Service Obligation går til at fremme miljøvenlig elproduktion og forskning og udvikling af elsystemet.

​PSO-tariffen for 4. kvartal 2015 bliver 25,5 øre per kWh. Det er 3,7 øre højere end 3. kvartal, og højere end forventet da tredje kvartals tarif blev fastlagt. I juni var forventningen, at tariffen for oktober-december ville være 22,9 øre per kWh.
 
PSO står for Public Service Obligation og er en tarif, som Energinet.dk ifølge loven skal opkræve hos elforbrugerne. Pengene går til at støtte miljøvenlig elproduktion og forskning og udvikling inden for elområdet. F.eks. er nogle vindmølleejere og ejere af biomasseanlæg garanteret en fast pris, og er markedsprisen på el lavere, dækker PSO’en forskellen.
 
PSO-tariffen beregnes forud for hvert kvartal. Det sker på baggrund af prognoser til de kommende tre måneders udvikling af elprisen og strømproduktion.
Da det aldrig er muligt præcist at forudsige elmarkedet, eller f.eks. hvor meget eller lidt det blæser, og vindmøllerne dermed producerer, justeres PSO-tariffen for, hvad der er opkrævet for meget eller for lidt i de tidligere kvartaler.
 
Den væsentligste årsag til, at PSO-tariffen i 4. kvartal 2015 stiger, skyldes, at der henover sommeren har været meget lave elpriser og større elproduktion fra bl.a. vindmøller end forventet. Markedspriserne for el har i 3. kvartal været 21 procent under forventningen, og sammenholdt med at sommeren har været meget blæsende, og at elforbruget har været en lidt lavere end forventet, har der været en ”underdækning” på 359 mio. kr., som skal fordeles henover de kommende kvartaler. 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.