Europæisk screening for potentielle nye elforbindelser mellem lande

ENTSO-E har offentliggjort de Regionale Investeringsplaner 2015.

​Gode og stærke elforbindelser mellem lande og regioner er vigtige for omstillingen til vedvarende energi. I fremtiden bliver mere strøm produceret som ’vinden blæser’ og ’solen skinner’, og derfor skal strøm lavet af vind, sol, vand, biomasse, biogas mv. kunne transporteres over meget længere afstande og sælges på et meget større europæisk marked.

European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E) har netop udgivet 6 regionale rapporter, som indeholder oversigter over mulige fremtidige forbindelser mellem landene samt andre projekter af europæisk betydning.

 
For Danmark drejer det sig, ud over de i forvejen kendte projekter Viking til England, forbindelsen til Tyskland via Kriegers Flak havmøllepark i Østersøen, COBRA til Holland og en forstærkning af den Dansk-Tyske grænse, også om, at en mulig elforbindelse mellem Østdanmark og Polen og en ny Kontekforbindelse mellem Østdanmark og Tyskland skal undersøges nærmere. Det er vigtigt at understrege, at det er mulige projekter, og tidshorisonten kan være over 15 år.
 
Forberedelse til TYNDP
ENTSO-E laver hvert andet år en tiårs netudviklingsplan ”Ten Year Network Development Plan” (TYNDP). De regionale rapporter er forundersøgelser til den næste TYNDP, som udkommer i 2016 og kommer til bl.a. at indeholde beskrivelser af samfundsnytte, besparelser i CO2 eller ændringer i forsyningssikkerheden ved de mulige nye forbindelser.

Den seneste TYNDP-rapport udkom i december 2014 og beskrev mere end 120 projekter.

Energinet.dk har været involveret i udarbejdelsen af de regionale planer 2015 for både Nordsøområdet og Østersøområdet. Udover listen af potentielle fremtidige udlandsforbindelser indeholder de Regionale Investeringsplaner en beskrivelse af den aktuelle situation, samt hvilke udfordringer de enkelte regioner står overfor i fremtiden.
 
De Regionale Investeringsplaner og relaterede dokumenter kan findes her.

 

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.