Projekter prioriteret til støtte i ForskEL 2016

Evalueringsprocessen er overstået og bestyrelsen for Energinet.dk har godkendt planen for støtte under ForskEL 2016, der nu offentliggøres med forbehold for Energistyrelsen godkendelse.

- Da vi talte de indkomne ansøgninger sammen d. 10. september var det altså lige lidt mere spændende end de forrige år.

Sådan beskriver Inger Pihl Byriel, afdelingsleder i Forskning og Udvikling, stemningen ved ForskEL-udbuddets afslutning.

Grunden til at det var så spændende, var at der gennem foråret havde foregået et omfattende stykke arbejde, bl.a. med interessentinddragelse, der ændrede markant i udbuddet i forhold til tidligere år.

- Mest fremtrædende var det, at vi fjernede støtten til udvikling af VE-produktionsteknologier. Det område plejede at dække ca. en tredjedel af vores ansøgninger, så det var jo en markant ændring. Til gengæld indførte vi et helt nyt område, nemlig Marked og Samfund. Og det var jo spændende om det var lykkedes os at få ansøgninger indenfor det felt – og om vi kunne holde niveauet fra tidligere år.Vi har modtaget 55 ansøgninger
ForskEL-sekretariatet kunne derfor være meget tilfredse, da der i år blev modtaget 55 ansøgninger - og holdt tidligere års niveau - samtidig med at det nye område tegnede sig for 17 ansøgninger – altså knap en tredjedel.

De to andre indsatsområder, Energilagring og sammentænkning og Integration af VE-produktionsteknologier fik henholdsvis 18 og 20 ansøgninger.

- For at sikre at det er de bedste og mest relevante ansøgninger, der kommer gennem nåleøjet til at få støtte, arbejder vi med en rimelig og gennemskuelig evalueringsproces, forklarer Jesper Bergholdt Sørensen, der er forskningskoordinator i Forskning og Udvikling, i forhold til hvad der sker efter udbuddet lukker.

Han fortsætter: - Alle ansøgninger er først vurderet af tre uafhængige eksperter, hvor ansøgerne efterfølgende har haft mulighed for at kommentere. Derefter har vi holdt møder med eksperterne om de ansøgninger, hvor der har været uenighed eller som har scoret lavt og endeligt er alle de højest scorende ansøgninger og deres evalueringer holdt op mod hinanden, før vi prioriterer dem der skal med i den endelige plan.

- På den måde er vi sikre på at de udvalgte ansøgninger passer med udbuddet, den økonomiske ramme og i særdeleshed med de kvalitetskrav, vi har.

21 ansøgninger er kommet gennem nåleøjet
I alt er 21 ansøgninger er kommet gennem nåleøjet med ca. en tredjedel i hvert indsatsområde. Planen blev præsenteret for bestyrelsen for Energinet.dk på deres møde d. 18. november, hvor de også godkendte den. Det næste skridt er at den skal godkendes af Energistyrelsen.

- Og den proces er naturligvis også sat i gang, men vi ved at der sidder mange ansøgere rundt om i landet, for hvem det er vigtigt at få afklaring. Derfor offentliggør vi planen med forbehold for Energistyrelsens godkendelse, forklarer Jesper Bergholdt Sørensen.

Så snart den endelige godkendelse fra Energistyrelsen foreligger, vil alle ansøgere modtage tilsagns- og afslagsbreve. Kontraktforhandlingerne med de prioriterede ansøgninger går i gang i starten af 2016.

Planen for støtte under ForskEL 2016 med forbehold for Energistyrelsens godkendelse kan læses under [Læs mere] til højre på siden.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.