Anholtkabel er tilbage i drift

Søkablet, der forbinder Anholt Havmøllepark med elnettet på land, er repareret. Havmøller kan igen sende strøm i land. Reparation er gået hurtigere end forventet.

​Lørdag aften var kablet til Anholt Havmøllepark tilbage i drift, og strøm fra møllerne på havet kunne igen flyde ind i elnettet på land.


Søkablet har været ude af drift siden torsdag 29. oktober . Her begyndte Energinet.dk og samarbejdspartnere at udskifte to dele af det i alt ca. 25 kilometer lange kabel. To sektioner - en sektion på 400 meter nær land og Grenaa samt yderligere en sektion på fire kilometer ved transformerplatformen i Kattegat - er erstattet af nye stykker kabel.

Der var en risiko for, at der kunne opstå en fejl i de to dele af det oprindelige kabel. Risikoen blev opdaget i forbindelse med undersøgelserne  af en fejl, som satte kablet ud af drift 21. februar 2015.

Undersøgelser viste efterfølgende, at den samme type fejl kunne opstå to andre steder.

Det har taget 24 dage at fjerne de to kabelstykker og sætte nye på. Arbejdet til havs har flere dage været umuliggjort af for hård vind og dermed for høje bølger.

- Selv om det nogle dage har blæst kraftigt, så er reparationen faktisk gået meget hurtigt. 24 dage er hurtigere end vi turde tro på til at begynde med. Men der er blevet arbejdet dag og nat, og vi har heldigvis også haft dage, hvor efterårsvejret viste sig fra en mere stille side, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Enerignet.dk.

Det er endnu for tidligt at sige, hvad reparationen og de øvrige udgifter i forbindelse med udskiftningen kommer til at koste.
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.