Gigantisk platform

Gigantisk platform rager op i Esbjerg Havn

Lige nu kan nysgerrige opleve platformen til havmølleparken Horns Rev 3 i Esbjerg Havn, inden den sejles af sted til parken i weekenden afhængig af vind og vejr.

Den vejer samlet 3300 tons, rager 17 meter og i luften, og har en helikopterlandingsplads på taget. Og den spiller en vigtig rolle i havmølleparken Horns Rev 3, der skal producere strøm til ca. 400.000 husstande.
 
Platformen består konkret af to dele. Et fundament med fire ben på omkring 1500 tons og en topside på omkring 1800 tons.
 
Lige nu ligger platformen til havvindmølleparken Horns Rev 3 i Esbjerg Havn. Og der er rig mulighed for at opleve den 36 meter lange og 24 meter brede platform helt tæt på, inden den sejles ud til Horns Rev 3 området ved Henne Strand. Afhængig af vind og vejr sker det i weekenden.
 
Opsamler strømmen fra møllerne
Selve platformen har en vigtig funktion, fortæller chefprojektleder Søren Juul Larsen i Energinet.dk.
 
”Den skal bruges til at opsamle strømmen fra den kommende havmøllepark Horns Rev 3, som er et vigtigt led i omstillingen til mere vedvarende energi i det danske elnet,” siger han.
 
Strømmen fra vindmøllerne sendes derefter mod land via et søkabel og ud i elnettet, hvor det i sidste ende havner i stikkontakten. Platformen skal dog først ud til Horns Rev 3 og monteres, og det er ikke en helt nem opgave.
 
Sættes fast på havbunden
Platformen venter på et særligt kranskib fra Holland, der skal transportere den ud til havmølleparkområdet.
 
En vægt på mere end 1000 tons kræver netop et særligt kranskib, der kan håndtere de mange tons. Energinet.dk skal cirka et år i forvejen bestille et skib, der kan sejle platformen ud og montere den på havbunden.
 
Den første del, der sejles ud, er selve fundamentet. Det skal fastgøres til havbunden ved hjælp af 60 meter høje 'pløkker', der vejer 120 tons. Bagefter placerer en kran topsiden oven på fundamentet.
 
”Det er nogle meget tunge elementer, og det kræver stor ekspertise, præcision og kraft at få dem placeret korrekt. Hele øvelsen tager omkring en uge og udføres fra det gigantiske kranskib med en besætning på 100 mand,” forklarer Søren Juul Larsen.
 
Selve Horns Rev 3 er den tredje havmøllepark ud for Vestkysten nær Esbjerg. Den bliver den største af de tre havmølleparker med sine 400 megawatt. Horns Rev 3 forventes at kunne levere strøm til forbrugerne i 2019.
 


Fundamantet, der skal bære selve platformen, er 34 meter høj og 25 meter lang. Den kommer til at stå på havbunden, og 64 meter lange 'pløkker' bliver hamret ned i havbunden for at holde fundamentet fast. Fundamentet kaldes også 'jacket', mens selve platformen hedder 'topsite'.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.