Elektrolyseprojekt løber med årets ForskEL-pris

​Et samarbejde mellem DTU, Aalborg Universitet og teknologikoncernen, Haldor Topsøe, om elektrolyse løber med årets ForskEL-pris.

Til energiforskningsprogrammernes årlige konference, EnergiForsk16, blev årets ForskEL-pris uddelt til et elektrolyseprojekt, der både arbejdede med selve teknologien, men også med hvordan den kan spille sammen med det danske elnet.

Det er Energinet.dk, der overrækker ForskEL-prisen, som hvert år gives til et ForskEL-projekt, som har gjort det særlig godt på alle parametre.

Vinderprojektet `Solid Oxide Electrolysis for Grid Balancing´ er et samarbejde mellem DTU, Aalborg Universitet og teknologikoncernen, Haldor Topsøe. Den snart afgående bestyrelsesformand i Energinet.dk Niels Fog overrakte prisen til konferencen i Odense. Projektleder Ming Chen fra DTU takkede Energinet.dk for støtten og for at vælge lige netop deres projekt som vinder. 

Et unikt projekt og samarbejde
Samarbejdet mellem DTU, Haldor Topsøe og Aalborg Universitet blev rost i talen af Niels Fog, og det var også en af årsagerne til, at prisen landede i deres hænder.

”Det har været et meget givende samarbejde, for det har vist, hvilke potentialer der er i en teknologi som elektrolyse. Det er unikt projekt, fordi vi både har teknologidelen samt en analyse og vurdering af, hvordan det kan anvendes i fremtidens energisystem,” siger projektdeltager Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet.

Elektrolyse kan bruges til at omdanne el til gas. Den overskydende el fra vind og sol kan på den måde lagres som gas og kan senere hen bruges i fx fjernvarme og transport.

ForskEL-programmet er et PSO-finansieret FUD-program, der støtter eksterne projekter, der med fokus på elsystemet udvikler løsninger til en effektiv grøn omstilling af energisystemet. Vinderprojektet har modtaget 15 mio. kr. i ForskEL-støtte.

På billedet øverst fra venstre ses Niels Fog, bestyrelsesformand i Energinet.dk, Brian Vad Mathiesen, professor og projektdeltager fra Aalborg Universitet, Ming Chen, seniorforsker og projektleder fra DTU og Peter Blennow, ingeniør og projektdeltager fra Haldor Topsøe A/S.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.