Skabel fra horns

Søkabel fra Horns Rev 3 trækkes på land

Transformerplatformen ved den kommende Horns Rev 3 havmøllepark bliver forbundet med elnettet på landjorden

Den transformerplatform, der skal opsamle strømmen fra den kommende havmøllepark Horns Rev 3, blev i sidste måned monteret lidt nord for de to eksisterende havmølleparker. Nu er turen kommet til at forbinde den nye transformerplatform med elnettet på land.
 
Der skal bruges 33 km 220 kilovolt søkabel. Søkablet har en diameter på ca. 28 centimeter, og hver meter kabel vejer hele 94 kg.
 
Øvelsen med at fastgøre kablet til transformerplatformen og herefter trække det på land tager omkring 10 dage og kræver assistance af flere skibe.
 
Søkablet trækkes i land ca. 1,5 km nord for Henne Strand, hvor det i klitterne skal samles med et landkabel i en kabelovergangsstation. Det tager seks dage at samle de to kabelender ved hjælp af muffer.
 
Landkablet blev lagt sidste år og fører strømmen videre til stationsanlægget i Blåbjerg Klitplantage.
 
Når søkablet er blevet udlagt på havbunden fra platformen og ind til land, bliver det spulet ned på havbunden af JD Contractor, som anvender skibet ”Sima” til opgaven, ind til 1500 m fra kysten. Her bliver det så lavvandet, at et mindre skib må overtage opgaven og lægge kablet ind til 600 m fra land.
 
Ved afstanden ca. 600 m fra land bliver den sidste del af kablet lagt på flydepontoner, der herefter skal trækkes i land ved et spektakulært syn.
 
Energinet.dk forventer, at selve kabeltrækningen på land vil ske mandag den 13. juni eller tirsdag den 14. juni. 

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.