energinetdk slger resterende

Energinet.dk sælger resterende aktier i gasbørs til medejeren EEX

Aktørerne i gasmarkedet får nye og bedre muligheder. EEX køber alle aktierne i gasbørsen Gaspoint Nordic fra Energinet.dk. Parallelt overdrager EEX aktierne til datterselskabet Powernext, der driver den europæiske gas-handelsplatform PEGAS.

Energinet.dk sælger sine resterende aktier i gasbørsen Gaspoint Nordic til EEX – European Energy Exchange. EEX og Energinet.dk deler i dag ejerskabet mellem sig og har hver 50 procent af aktierne. EEX overdrager parallelt alle aktierne til sit datterselskab Powernext.
 
- Med salget af aktierne til EEX/Powernext opfylder vi et stort ønske fra vores medlemmer og interessenter i Gaspoint Nordic om øget adgang til det europæiske gasmarked og større produktudbud. Energinet.dk’s ejerskab i gasbørsen har haft til formål at sikre et godt og likvidt gasmarked, og i Energinet.dk ser vi et stort potentiale for videreudvikling af det danske gasmarked med Powernext som ny ejer af gasbørsen. Med Powernext’ PEGAS platform sikres de nordiske medlemmer adgang til det europæiske gasmarked og muligheden for finansielle produkter, siger Torben Brabo, direktør for Gasmarked og drift i Energinet.dk.
 
Gasbørs blev dannet i 2008
Gasbørsen blev dannet i 2008 i et samarbejde mellem Nord Pool Spot, der driver den nordiske elbørs, og Energinet.dk. I december 2012 købte Energinet.dk alle aktier – netop for at udvikle gasbørsen yderligere og fremme gasmarkedet. I juli 2013 skiftede gasbørsen navn fra Nord Pool Gas til det nuværende Gaspoint Nordic, og 1. januar 2014 blev EEX medejer af gasbørsen – læs mere her.
 
Mere gas handles på børsen
Torben Brabo fortsætter som valgt medlem af Powernext Exchange Council, der er et interessentforum, der sikrer input til fremtidig børsudvikling i Powernext.
 
- For Energinet.dk har det aldrig været et mål i sig selv at være medejer af en gasbørs. Med salget til EEX/Powernext vurderer vi, at vi har fundet den rette til at føre gasbørsen videre og sikre gode markedsvilkår og konkurrence. Vi har en fælles interesse med EEX/Powernext om fortsat at have en god og åben dialog omkring udviklingen af gasmarkedet, siger Torben Brabo.
 
Handlen med gas på børsen har været stigende, og i dag handles ca. 65 procent af det danske gasforbrug på Gaspoint Nordic.
 
Læs fælles pressemeddelelse fra EEX og Energinet.dk her.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.