Flles Rapport

Fælles rapport: Udfordringer og muligheder for det nordiske elsystem

De nordiske eltransmissionsselskaber, Svenska Kraftnät, norske Statnett, Fingrid og Energinet.dk, har gennemført et projekt og lavet en rapport, der opsummerer fælles syn på de udfordringer og muligheder, det nordiske elsystem vil opleve frem mod 2025

Det nordiske elsystem er under forandring. De vigtigste årsager er klimapolitik, som fremmer vedvarende energi, teknologisk udvikling og fælles europæiske rammer for både elmarkedet og planlægning og drift af elsystemerne. Udviklingen er ikke ny, men vil tage til og blive mere tydelig frem mod 2025.

- Det er nødvendigt at TSO’erne har en fælles tilgang for at sikre de bedste løsninger på de udfordringer, som elsystemet står overfor. Vi deler mange af de samme problemer, og derfor er det naturligt at finde fælles løsninger, siger chefingeniør Peter Børre Eriksen, der har deltaget i projektets styregruppe for Energinet.dk

Kraftværker lukker, andelen af vindmøllestrøm stiger, atomkraftværker bliver udfaset og en stor stigning i kapaciteten i kabler og ledninger mellem landene gør det mere komplekst at lave prognoser og planlægge og drive elsystemerne.

Behovet for at sikre mere fleksibilitet, sikre de rette transmissionslinjer og tilstrækkelig produktionskapacitet og videreudvikling af markedsløsninger ser TSO’erne som de største udfordringer for at sikre forsyningssikkerheden fremover, herunder frekvenskvalitet og inerti.

Rapporten skal følges op af en efterfølgende rapport, der skal analysere og prioritere de løsninger, som de nordiske TSO’er skal implementere.

Opfølgningsrapporten vil være færdig i andet kvartal 2017.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.