
Flytning af elkabler og gasrør i havnen ved Enghave Brygge
Energinet.dk har fokus på at minimere gener for både miljø og beboere, når der skal lægges nye elkabler og gasrør i havnebunden
I forbindelse med byudviklingsprojektet på Enghave Brygge skal Energinet.dk omlægge et gasrør og to elkabler samt etablere en ny gasstation ved H.C. Ørstedsværket og ombygge en gasstation ved Artillerivej. De nye rør og kabler skal føres fra H.C. Ørstedsværket igennem Belvederekanalen og Frederiksholmsløbet og frem til landingen på Nokken på Amager.
Forberedelserne på kajområderne er allerede i gang, og fra oktober 2016 til januar 2017 vil selve anlægsarbejdet i havnen finde sted. Arbejdet foregår dog ikke uafbrudt i perioden, da det er flere aktiviteter, der vil afløse hinanden.
Skræddersyet planlægning
”Vi har skræddersyet aktiviteterne i tæt dialog med Københavns Kommunens Teknik og Miljøforvaltning for at minimere påvirkningen af miljøet”, fortæller projektleder fra Energinet.dk Søren Krüger Olsen.
Miljømæssigt er det vigtigste at sikre, at sedimentet i havnebunden forstyrres mindst muligt, så havmiljøet ikke tager skade. Gennem simuleringer har Energinet.dk påvist, at gravning i havnebunden i Frederiksholmsløbet kun i meget ringe grad påvirker resten af havnen med sediment i vandet. Anderledes forholder det sig i havneløbet, hvor der til tider er en ganske kraftig strøm, og derfor bliver gravearbejdet her holdt til et absolut minimum.
”Arbejdet er udskudt til efter sommerbadesæsonen den 30. september for at genere færrest muligt. Afhængig af strømretningen kan det ikke udelukkes, at vandet ved havnebadene i perioder kan være lidt grumset. Men modellering og konservative beregninger viser, at vinterbadning stadig kan foregå uden sundhedsrisiko”, udtaler projektleder Søren Krüger Olsen.
Det fulde arbejde med at lægge nye ledninger og opføre den nye gasstation ventes at blive færdigt hen over vinteren, så de kan sættes i drift i begyndelsen af 2017.
Søren Krüger Olsen pointerer samtidig, at anlæggene er særdeles vigtige for både varmeforsyning og elforsyning i det indre af København. Derfor er det afgørende, at de nye anlæg bliver installeret på en langtidsholdbar måde, som tager hensyn til den heftige byggeaktivitet, der både nu og fremover vil være i området.