
Markedsmodel 2.0 et år efter, hvad er der sket med de 13 anbefalinger?
Elsystemet forandrer sig, og vi får meget mere vedvarende energi. Det skaber nye muligheder for producenter og forbrugere, men også problemer, der skal løses. 13 anbefalinger og 24 initiativer blev sat i søen for at fremtidssikre elmarkedet.
Er vi godt i gang med at tilpasse elmarkedet? Eller har vi ikke rykket elmarkedet nærmere fremtiden siden samme tidspunkt sidste år?
I september 2015 lancerede Energinet.dk på en konference i København resultaterne af Markedsmodel 2.0-projektet og dermed også 13 anbefalinger til at fremtidssikre elmarkedet.
Hvorfor Markedsmodel 2.0?
I 2014 inviterede Energinet.dk en stribe organisationer, firmaer, myndigheder, forbrugerorganisationer m.fl. til at deltage i Markedsmodel 2.0 og diskutere og udvikle forslag til et fremtidssikret elmarked. Resultatet blev 13 anbefalinger og en tidsplan med 24 initiativer for at finde konkrete løsninger.
Energinet.dk har i et år stået i spidsen for at arbejde videre med 10 af de 13 anbefalinger og med inddragelse af interessenterne, mens Dansk Energi har ansvaret for tre af anbefalingerne om fleksibelt forbrug.
Energinet.dk har herunder kort beskrevet og vurderet fremdriften for de 10 anbefalinger, som Energinet.dk har ansvaret for. Vurderingen bliver vurderet som:
gul hvis tidsplanen ikke følges, men anbefalingen når målet
rød hvis tidsplanen ikke følges og målet ikke forventes nået.
Endelig er tre af anbefalingerne gennemført.
Initiativernitiativer | |
---|---|
Sikring af kritiske egenskaber: | |
Systembærende egenskaber |
|
Nye systemydelser | |
Sikring af fleksibilitet i markedet: | |
Revision af balance for driftsdøgn | Er gennemført |
Effektubalanceafregning | |
1-prismodel og bud ift reservekraft | |
Special regulering | Er gennemført |
Handel tættere på driftsdøgnet | Er gennemført |
Sikring af fleksibilitet på forbrugssiden: | |
Pilotprojekt for ny teknologi på systemydelsesmarkedet | |
Hæve prislofter | |
Sikring af tilstrækkelig kapacitet: | |
Strategisk reserve 2016-2018 |
Anbefalingen omfatter to overordnede opgaver, og initiativerne følger en tre-trinsproces fastsat i Markedsmodel 2.0-projektet, hvor først behovet vurderes, derefter vurderes mulighed for markedsgørelse og afregning, og endelig fastlægges en proces for implementering.
For at opretholde et stabilt elnet, har Energinet.dk brug for en række egenskaber, der blandt andet hjælper med at stabilisere spændingsniveauet og håndtere større fejl i elnettet. Disse egenskaber kaldes samlet for systembærende egenskaber. Systembærende egenskaber kan både leveres fra kraftværker og fra netkomponenter, såkaldte synkronkompensatorer og andre enheder i nettet
Til sikring af fleksibilitet i markedet er identificeret fire anbefalinger, hvor den ene anbefaling dækker over en række initiativer til at forbedre incitamentet for markedsaktørerne til at være i balance og bidrage med fleksibilitet til elsystemet. Det drejer som om tiltag om effektubalance, 1-prismodel, bud ift. Reservekrav og specialregulering.
I et system med en mere varierende elproduktion pga. vind og sol er det svært for aktørerne at forudsige produktionen. Det bliver således vigtigt for aktørerne, at de kan handle helt tæt op til leveringstidspunktet. Under initiativet skulle Energinet.dk derfor se på, hvorvidt kravet om at alle aktør skal være i balance før driftsdøgnet, kunne ændres. Markedsforskriften, der beskriver dette krav, er blevet ændret ved hjælp af et fortolkningsbilag, og det er således nu muligt for aktørerne at handle tæt på leveringstidspunktet. Læs mere.
Energinet.dk modtager planer fra markedsaktørerne omkring deres forventede produktion ned på 5-minutters niveau. Planerne giver et indblik i nettets forventede tilstand og indgår i Energinet.dk’s arbejde med at balancere elnettet. Hvis den faktiske produktion afviger fra de indsendte planer, afregnes markedsaktørerne i henhold til det, der kaldes effektubalanceafregningen. Markedsmodel 2.0 initiativet går ud på at undersøge, om effektubalanceafregningen kan ændres, så den bliver mere transparent og hensigtsmæssig.
Det er svært at lave præcise prognoser over elproduktion fra vindmøller og solceller og elforbruget. Det skal derfor være et gennemskueligt balancemarked, hvor aktøren med ubalancen har incitament til at handle sig i balance. Men i dag er der regler, der ikke tilskynder til fleksibilitet eller modarbejder incitamenterne. Under initiativet skulle Energinet.dk således arbejde på, i samarbejde med de nordiske TSO’er, at ensrette ubalanceafregningen til en 1-prismodel.
Energinet.dk bruger løbende bud fra balancemarkedet til at løse interne flaskehalse eller hjælpe naboområder og der sker gennem special regulering. For markedsaktørerne er det ikke gennemsigtigt, hvornår og hvorfor de bliver balanceret. Gennem øget information som nyheder og dialog med markedsaktører og bedre kategorisering af baggrund for aktivering af de specifikke bud er gennemsigtigheden blevet øget.
I takt med at vi får mere og mere vind i systemet, som er svært at forudsige, får aktørerne et større og større behov for at kunne handle tættere på driftstimen. I dag kan markedsaktørerne handle indtil 1 time før levering, hvorefter Energinet.dk tager over. Under initiativet skulle Energinet.dk derfor arbejde for at muliggøre handel tættere på driftstimen. Værdien af at flytte handlen er blevet analyseret og diskuteret med aktørerne. Det er ikke muligt at flytte lukketidspunkt for handel på tværs af grænserne på grund af de europæiske netregler, og aktørerne ser ikke stor værdi i at flytte lukketidspunktet for handler indenfor budområdet. Det er derfor aftalt med aktørerne, at der arbejdes på at følge den internationale harmonisering, og at Energinet.dk fokuserer sine ressourcer på de øvrige initiativer. Initiativet anses derfor for gennemført. Læs mere.
Tre af de fire anbefalinger løses i samarbejde med Dansk Energi, som har formandsskabet. Nedenfor beskrives kun status på pilotprojekter om indpasning af nye teknologier.
Vores nuværende regler er lavet til et elsystem, hvor der var få store enheder på markedet. Med øget andel af vind og sol og forbrug fra elbiler og varmepumper og batterier er der behov for at få tilpasset Energinet.dk’s rammer for deltagelse i balanceringen af elsystemet. Energinet.dk har derfor igangsat et initiativ, der undersøger barrierer og muligheder for at få indpasset den nye teknologi på markedet – så vi også i fremtiden kan sikre forsyningssikkerheden. Energinet.dk ønsker at udvikle markedsregler, der sikrer lige vilkår for både forbrug og produktion, som ønsker at byde deres fleksibilitet ind på markedet. Energinet.dk har derfor igangsat en række pilotprojekter, der udfordrer og undersøger mulighederne for blandt andet varmepumper, elbiler, batterier og industri at deltage på systemydelsesmarkedet. Pilotprojekterne skal køre frem til midt 2017, hvorefter der skal laves en evaluering og eventuel implementering af nye markedsregler. Læs mere.
Initiativerne for sikring af tilstrækkelig kapacitet indeholder etableringen af en strategisk reserve for DK2 i 2016-2018, analyse af etablering af ny DK1-DK2 forbindelse og evaluering af strategiske reserve for anvendelse efter 2025.
Energinet.dk’s vigtigste opgave er at sikre forsyningssikkerheden. Analyser under MM2.0 projektet viste, at der kunne blive problemer med at sikre at den gennemsnitlige forbruger ikke oplever afbrud på mere end 5 min i gennemsnit pga. effektmangel, som er Energinet.dk’s mål. Energinet.dk skulle således under initiativet arbejde for at indføre en strategisk reserve i DK2 for perioden 2025 og frem for netop at sikre den eventuelle manglede kapacitet. Det har indtil nu ikke været muligt at opnå en godkendelse af en strategisk reserve fra Europa-Kommissionen i henhold til statsstøttereglerne. Energinet.dk overvejer i samarbejde med Energistyrelsen de fremadrettede muligheder.
Denne nyhed er overført fra en tidligere hjemmeside og visse links virker derfor ikke længere. For yderligere information, find emnet via forsiden.