Anholt forsynes igen

Anholt forsynes igen fra øens generatorer

Siden kabel fra Jylland blev koblet til Anholts elnet, har forbrugere med mellemrum oplevet problemer med spændingskvalitet. Energinet.dk tager kablet ud af drift, mens problemet løses.

Beboere og virksomheder på Anholt har oplevet problemer med spændingskvaliteten. Årsagen skyldes problemer med det det nye elkabel til Anholt, og derned den forsyning øen får fra land. Derfor er kablet nu taget ud af drift, og øens strømforsyning er overtaget af Anholts egne generatorer.
 
Energinet.dk er i gang med at løse problemet, men forventningen er, at Anholt det næste år vil få strøm fra generatorerne. Indtil 2014 var generatorerne øens eneste elforsyning.
 
Brug for nyt filter
Da Folketinget besluttede at lave Anholt Havmøllepark, blev det også besluttet at etablere et kabel til Anholt.
Det 28 km. lange kabel blev sat i drift i 2014 og forbinder Anholt og platformen på Anholt Havmøllepark. 17. december 2014 blev Anholt for første gang forsynet med strøm fra Jylland. Samtidigt overtog Energinet.dk ansvaret for øens forsyning.
 
Efter kablet blev sat i drift, viste der sig problemer med spændingskvaliteten.

- Problemet opstår, fordi naturligt forekommende baggrundsstøj i det jysk-fynske eltransmissionsnet forstærkes ud langs Anholtkablet. Det er et uheldigt sammenfald af typen af baggrundsstøj, Anholtkablets længde og elektriske karakteristika. Vi har aldrig set forstærkninger så store, som vi ser det på Anholtkablet, og har heller ikke støjproblemer andre steder i transmissionsnettet. Derfor er vi beklageligvis først blevet opmærksomme på problemet, efter kablet er sat i drift, forklarer Kim Søgaard, afdelingsleder i Energinet.dk.
 
Både virksomheder og private har oplevet problemer med forskellige elektriske apparater, b.la. har el-sparepærer, lysstofrør og hårde hvidevarer været påvirket. Energinet.dk har modtaget flere konkrete henvendelser om ustabilitet og apparater, der kan have taget skade.
 
For at afhjælpe problemet, arbejder Energinet.dk på at installere et filter.
 
- Det tager nok et år at få lavet de nødvendige beregninger og eventuelt installere et filter. Filteret skal sikre den korrekte spændingskvalitet, så elforbrugerne på Anholt ikke fremover skal opleve de gener, de med mellemrum har været ramt af, siden kablet blev sat i drift. Derfor vil generatorerne på Anholt nok køre det næste år, ligesom de gjorde frem til 2014, siger Kim Søgaard.
 
Energinet.dk har lavet målinger hos udvalgte Anholtborgere, der har oplevet problemer. Målingerne er med til at sikre det optimale design af filteret.
Kablet blev taget ud af drift og generatorerne begyndte at forsyne Anholt onsdag 16. november 2016 klokken 16.
 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.