Energinetdk frif

Energinet.dk frifundet i sag om regulerkraftværker

BRD anlagde i 2011 sag mod Energinet.dk. Erstatningskravet lød på mere end 400 mio. kr. Østre Landsret afgjorde fredag sagen. Energinet.dk frifindes.

Østre Landsret har fredag 25. november afgjort en sag, som Brancheforeningen for Regulerkraftværker i Danmark, BRD, i 2011 anlagde mod Energinet.dk.

Retten har frifundet Energinet.dk, og Energinet.dk får 5 mio. kr., der skal dække sagsomkostninger i den fem et halvt år lange sag.

 
BRD anlagde sagen på vegne af 10 selskaber, der i 2004-2008 investerede i regulerkraftværker i Vestdanmark. På det tidspunkt købte Energinet.dk 600 MW reserver i Vestdanmark og 600 MW reserver i Østdanmark.
 
Efter den elektriske Storebæltsforbindelse blev sat i drift i 2010, og det Vestdanske og Østdanske transmissionsnet for første gang blev direkte forbundet, kunne en del af reservebehovet i Vestdanmark leveres ved nedregulering af Storebælt. Til brug herfor havde Energinet.dk en aftale med et reservekraftværk i Østdanmark. Energinet.dk købte derfor mindre regulerkraft i Vestdanmark.
 
BRD påstod i sagen, at Energinet.dk diskriminerede det vestdanske marked, samt at Energinet.dk havde ageret på en måde, som fik sagsøgerne til at tro, at Energinet.dk ville fortsætte med at købe samme mængde reserver i Vestdanmark, og de 10 firmaer derfor havde investeret på forkert grundlag. Derfor krævede selskaberne tilsammen ca. 430 mio. kroner i erstatning – et beløb der oprindeligt var sat til 896 mio. kr. men som blev nedsat undervejs i sagen.
 
I dommen skriver Østre Landsret bl.a.: ” Der er herefter ikke grundlag for at holde Energinet.dk ansvarlig i forbindelse med de investeringer og grundlaget for disse, som de sagsøgende virksomheder hver især involverede
sig i.”

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.