ubehagelige

Ubehagelige billeder af sårede og døde svaner ved Dybsø Fjord

Energinet.dk arbejder på hurtigt at sætte afskrækningsmekanismer op i elledninger ved Dybsø for at sikre, at svaner flyver udenom.

Et større antal svaner er den seneste tid faldet døde eller sårede til jorden efter at være fløjet ind i Energinet.dk’s elledninger ud for Dybsø Fjord på Sydsjælland.
Flere medier har bragt billeder og videoer med lidende svaner.

- Det er meget triste og ubehagelige billeder. Det er fotos og videoer, det gør ondt at kigge på, og som ingen af os ønsker at se, siger Carsten Jensen, direktør for Eldrift i Energinet.dk

Svanerne rammer angiveligt ledningerne på deres vej fra fjorden til markerne på land. Især i diset og tåget vejr rammer de store fugle højspændingsledningerne.

Naboer og lokale borgere må ofte aflive sårede svaner.
 
- Det skal vi hurtigst muligt have gjort noget ved. Vi er i fuld gang med at undersøge, om vi kan sætte noget op på ledningerne, så de bliver mere synlige og afskrækker fuglene fra at flyve ind i dem, siger Carsten Jensen.
 
Energinet.dk blev opmærksom på de mange døde svaner, efter at TV2 Øst midt i januar bragte indslag om døde svaner ved Dybsø. Lokale borgere kan dog berette om, at der gennem flere år er døde svaner på strækningen – problemet er ikke nyt, selv om Energinet.dk først for nyligt har hørt om det voldsomme omfang af døde svaner i.
 
- Vi regner med i løbet af meget kort tid at have en brugbar løsning. I dag har vi i Danmark ikke ”afskrækkende” kugler eller spiraler hængende i højspændingsledningerne, men det er en af de muligheder, vi er i fuld gang med at undersøge, siger Carsten Jensen.
 
Men selv om der bliver arbejdet på en hurtig løsning, så er det desværre ikke noget, der kan ske fra dag til dag, forklarer Carsten Jensen.
 
- Uanset hvor trist det er at se svaner dø og lide, så kan vi ikke fra den ene dag til den anden løse problemet. Vi skal først finde og købe noget, der virker, og derefter skal det sættes det op i ledningerne med en kran eller lift. Det tager lidt tid. Men vi tager problemet meget seriøst og arbejder så hurtigt vi kan, siger Carsten Jensen.
 
Energinet.dk har kontaktet Dansk Ornitologiske Forening og inddrager foreningen i arbejdet, ligesom Energinet.dk vil forsøge at finde og kontakte lokale borgere, der har oplevet døde svaner. Borgere, der færdes langs ledningerne, vil have værdifulde input, når Energinet.dk efterfølgende skal finde ud af, hvor godt de afskrækningsmekanismer, der ender med at blive sat op, virker.
 
Foto herover er fra Næstved Netavis' hjemmeside.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.