Gasforsyning er intakt, mens Tyra renoveres

Gasproduktionskomplekset Tyra i Nordsøen skal renoveres og ikke lukkes helt ned. Perioden for renoveringen ligger 14 måneder senere end før antaget.

Den danske gasforsyning fra Nordsøen bliver kraftigt indskrænket fra 1. december 2019 til 1. marts 2022. Det står klart, efter at selskaberne, der opererer i Nordsøen, og et flertal i Folketinget onsdag den 22. marts blev enige om, at Tyra-anlæggene i Nordsøen skal genopbygges.

Én af DUC (Dansk Undergrunds Consortium) partnerne – Mærsk – har udsendt en meddelelse til gasmarkedet om, at aftalen medfører en renovering af Tyrakomplekset, og at nedlukningen af produktionen under renoveringen vil ske i periode 1. december 2019 til 1. marts 2022.

”En periode med betydelige begrænsninger i gasforsyningen fra Nordsøen gør naturligvis den danske forsyning mere sårbar. Men en udskydelse af tidspunktet for nedlukning med 14 måneder fra oktober 2018 til december 2019, som DUC parterne har meldt ud, er godt nyt,” siger Christian Meiniche, afdelingsleder for Gassystemdrift i Energinet.

Forsyningssituationen er bedre set i forhold til Energinets tidligere analyser, som var baseret på en nedlukning  allerede fra oktober 2018 frem til 2021. Dette skyldes lavere forventninger til forbruget af gas i Danmark og Sverige i den senest udmeldte periode.

Gasforbruget forventes at falde lidt fra 2018, hvorfor forsyningsbilledet selv uden gas fra Tyra i renoveringsperioden stadig er godt.
 
Den primære forsyningskilde i renoveringsperioden bliver gas fra Tyskland kombineret med de danske gaslagre. Der vil således fortsat være tilstrækkelig kapacitet i gassystemet til at forsyne det danske og svenske gasmarked. Energinet udfører løbende analyser af forsyningssituationen og gaslagrenes status for at forebygge et øget kriseniveau. Energinet vil samarbejde tæt med interessenter for at sikre bedst mulig udnyttelse af den kapacitet, der bliver til rådighed i renoveringsperioden.
 
”Forbindelsen til Tyskland betyder, at vi i dag har den højeste forsyningssikkerhed nogensinde, hvor vi får gas både fra Nordsøen og fra Tyskland. Gaslagrene forsyner også de danske og svenske forbrugere, og når de er fyldte, kan de rumme knap 1 mia. m3 gas, hvilket svarer til ca. 30 % af årsforbruget i Danmark og Sverige. Gaslagrene anvendes både af markedsaktørerne som supplement af forsyningen på kolde vinterdage og som nødforsyningslager i tilfælde af, at der opstår store og kritiske afbrud i forsyningen,” forklarer Christian Meiniche og pointerer, at Energinet fortsat kan understøtte en høj forsyningssikkerhed, når der i en periode ikke vil komme gas fra Tyra-feltet.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.