Frste spadestik

Første spadestik til dobbelt omformerstation til Kriegers Flak udlandsforbindelsen

I Bentwisch nær Rostock tog Energinet sammen med vores tyske partner 50 Hertz den 9. maj 2017 det første spadestik til en ny dobbelt omformerstation.

Den dobbelte omformerstation er en del af projektet "Kriegers Flak – Combined Grid Solution", hvor man for første gang forbinder to lande via anlæg til havmølleparker. Sjælland og Nordtyskland forbindes med en elmotorvej ved, at der lægges kabler mellem transformerplatformene til den kommende Kriegers Flak Havmøllepark og den tyske havmøllepark Baltic 2. Når vinden blæser, transporteres vindenergi i land, og når det er stille vejr, kan kablerne bruges til elhandel mellem Danmark og Tyskland.

Da Østdanmark og Tyskland tilhører hver sit synkronområde, og elsystemerne derfor ikke svinger i samme takt, kan elnettene ikke forbindes direkte, og det er her, at den nye dobbelte omformerstationstation i Bentwisch kommer ind i billedet. Når strømmen går i land i Tyskland vil det ene omformeranlæg ændre vekselstrømmen fra det nordiske elsystem til jævnstrøm. Umiddelbart herefter ændrer det andet omformeranlæg jævnstrømmen tilbage til vekselstrøm, der nu er synkroniseret med det europæiske elsystem. Ved eksport fra Tyskland til Danmark går den modsatte operation i gang.

Det symbolske spadestik foregik i strålende sol. Fra venstre ses projektleder Per Obbekær fra Energinet, Dr. Henrich Quick fra 50 Hertz, borgmester i Bentwisch Susanne Strübing, Dr. Wolfgang Kraatz fra Landkreis Rostock samt Stefan Habild fra ABB. Foto: 50Hertz/Jan Pauls

Den nye station bygges ved siden af den eksisterende transformerstation i Bentwisch, hvor Kontek-forbindelsen mellem Danmark og Tyskland er sluttet til.

Det tyske statskontor for Landbrug og Miljø i Rostock gav tilladelse til den dobbelte omformerstation den 30. marts 2017, og opførelsen af anlægget er så småt påbegyndt. Det forventes, at udlandsforbindelsen sættes i drift med udgangen af 2018.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.