Udbygning af elnet ved struer

Udbygning af elnettet ved Struer standser strøm fra 30 vestjyske vindmøller i ti dage

Et 150 kV-kabel mellem Ramme og Struer tages ud af drift, for at Energinet kan udvide transformerstation. Det nordvestjyske højspændingsnet udbygges, så det er klar til fremtiden.

Det nordvestjyske højspændingsnet udbygges, så det er klar til fremtiden og mere vindenergi, og derfor må Energinet i ti dage standse for, at 30 lokale vindmøller kan levere strøm til elnettet. Et 150 kV-kabel mellem landsbyen Ramme og Struer tages ud af drift, for at Energinet kan udvide en transformerstation i Struer. Dermed er der ikke plads i elnettet til at vindmøllerne kan producere.

- Der er ærgerligt at skulle meddele ejerne, at de ikke kan levere strøm i en periode, men vi forsøger, alt hvad vi kan, at minimere perioden og koordinere med ikke bare vindmølleejerne men også andre selskaber i elbranchen, så de bedst muligt kan benytte udetiden til f.eks. at renovere deres anlæg, siger Bent Myllerup, leder i Energinets Kontrolcenter EL.

Mange kilometer kabel lægges i jorden
Energinet her igennem længere tid arbejdet på at udbygge og fremtidssikre det nordvestjyske elnet i projektet ”Kabellægning Han Herred Thy Mors Salling ”. Her bliver en række luftledninger erstattet med nye kabler i jorden, og linjer bliver udbygget og forstærket.

Det er nødvendigt for at sikre fremtidens forsyning og for at elproducenter i området også fremover har mulighed for at sende strøm fra bl.a. vindmøller til forbrugere i andre dele af landet.

Kø når motorvej udvides
- Man kan sammenligne det med, når biltrafikken vokser, og der er behov for at udvide en motorvej fra to til tre baner. I den periode, hvor man arbejder og laver den ekstra vejbane, bliver man nødt til at indskrænke til kun et farbart spor i hver retning, og det giver kø og skaber gener. Men vi vælger at lave arbejdet nu, fordi det blot ville blive værre, hvis vi ventede og udskød det, siger Bent Myllerup.

I alt har de 30 vindmøller en kapacitet på 66 MW. Hvis der var optimalt blæsevejr i alle døgnets timer i samtlige ti ”ude-dage”, ville møllerne skønsmæssigt producere, hvad der svarer til strøm for tre millioner kroner.

Skånsomt og komprimeret
- Vi er godt klar over, at der er tab og gener ved udetiden, og derfor gør vi os umage med at lave et så kort og komprimeret forløb og tilrettelægge det så skånsomt som muligt, så ejerne kan tilse møller og udskifte dele, som de ellers ville have skulle gøre på et andet tidspunkt, siger Bent Myllerup.

Vindmøllerne, der midlertidigt må stoppe med at sende strøm ud på nettet, tæller også fem møller i testcenter Høvsøre.

Udetiden er planlagt til at vare fra 15. til 24. maj.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.