Kæmpepram trækker søkabel mellem Fanø og Esbjerg

Kæmpeprammen ”Oslo” hjælper Energinet med installationen af et søkabel, der er første del af el-forbindelsen mellem Danmark og Holland. COBRAcable, som projektet hedder, giver mulighed for at dele den vedvarende energi internationalt.

I de kommende ti dage kan indbyggerne på Fanø og andre interesserede få fornøjelsen af at se kæmpeprammen ”Oslo” på arbejde med installationen af et søkabel i farvandet ud for Fanøs østkyst.
Prammen starter sin langsomme sejlads lige uden for Fanøs kyst og trækker sig selv og søkablet frem til kysten ud for Måde lidt syd for Esbjerg. Der er tale om det første søkabel i Energinets projekt COBRAcable, der fra 2019 skal forbinde Danmark og Holland med el.

Det lave vand mellem Fanø og Jylland giver dog udfordringer for selv en fladbundet pram som ”Oslo”, forklarer Poul Erik Pedersen, der er projektleder i Energinet: - Det første, vi gør, er faktisk at trække kablet ind til Fanø ved hjælp af et spil, der står på land. Fordi der er lavvandet rundt om Fanø på grund af tidevandet, kan selv den flade pram ikke komme tæt på kysten. Der gælder det samme på Jyllandssiden, siger han.

Langsom sejlads

På østkysten af Fanø og ved kysten i Måde forbindes søkablet med de landkabler, som allerede er lagt i jorden. Det vil ifølge Poul Erik Pedersen tage to til tre dage at trække kablet i land i begge ender. Imellem de to kyster, lægger ”Oslo” så søkablet.  

 

Billedet her er fra Energinets tidligere anlægsprojekt Skagerrak 4, hvor der ligesom ved COBRAcable skulle lægges et søkabel som forbindelse mellem to lande – her Danmark og Norge. Foto: Lars Horn / Baghuset.

Selvom strækningen mellem Fanø og Måde er syv kilometer lang, betyder det lave vand, at prammen reelt kun skal sejle cirka tre en halv kilometer. Det vil tage prammen omkring fire dage at tilbagelæge den korte distance, og blæser det for kraftigt, må man vente, fortæller Poul Erik Pedersen.

Bedre udnyttelse af vedvarende energi

Det er Energinet, der i samarbejde med hollandske TenneT anlægger el-forbindelsen, der vil kunne transportere strøm svarende til 700.000 husstandes elforbrug. COBRAcable er et projekt, der skal gøre det nemmere at udnytte den vedvarende energi internationalt.

- Vi vil gerne kunne regulere den vedvarende energi bedre, sådan at man har mulighed for at dele strømmen internationalt, når der for eksempel er overskud af vindenergi herhjemme, siger Poul Erik Pedersen.

Samtlige 7 kilometer søkabel mellem Fanø og Måde ventes at være færdiglagt på ti dage. Næste etape i projektet – søkablet fra Fanø til Holland – er 300 kilometer lang. Her starter installationen næste sommer. Hele forbindelsen skal efter planen gå i drift i 2019.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.