Søkabel til Kriegers Flak kom i land

22. august 2017 blev en af de helt store milepæle i Kriegers Flak-projektet opnået. Læs en reportage fra dagen, hvor det første af to søkabler kom på land.

 

En lille kilometer fra bredden ved en spinatmark udenfor Rødvig ligger det store kabelskib ”NKT Victoria”. Hun er bygget i 2017 og er nu på sin anden rejse. NKT Victoria er 140 m langt og 30 m bred, og er et af verdens mest avancerede og energieffektive kabellægningsskibe fyldt med højteknologisk isenkram. I Karlskrona er hun blevet lastet med omkring 3440 ton kabler øremærket til strækningen fra Rødvig til den ene af de to kommende transformerplatforme på Kriegers Flak, hvor Danmarks største havmøllepark skal etableres.

 

Kablet er 25cm i diameter og vejer 78 kg pr. meter. Fra Rødvig og ud til transformerplatformene skal der i alt lægges ca. 100 km søkabel, de bliver lagt som 2x45 km kabel fra land og ud til de to platforme og 10 km imellem platformene. De 10 km kabel mellem platformene er lagt, nu gælder det om at få det første ilandføringskabel trukket fra et rør installeret under kystlinjen og ca. 70 meter op på land.

På land er projektets medarbejdere i tæt kontakt med NKT Victorias besætning. Røret stikker op i en rende på spinatmarken, og gennem det rør skal søkablet trækkes op for senere at mødes med det landkabel, som skal forbinde havmølleparken med transformerstationerne i henholdsvis Bjæverskov, Ishøj og Hovegård. En wire er trukket gennem røret, og nu venter alle spændt på, at kablet fra Victoria bliver sat sammen med wiren, så det kan blive trukket op på land.

Røret går fra land og cirka 220 meter ud i vandet. Det sikrer, at kablet ikke går direkte fra vandet og op på land, hvilket kunne genere kablet ved påvirkning fra vejr og vind. Wiren skal derfor ”fiskes” op fra røret i havet, hvorfor der er erhvervsdykkere i vandet, som åbner for røret og trækker wiren op til en af de fire hjælpebåde.

Samtidig med at dykkerne får fat på wiren, begynder NKT Victoria fra sin position at sende kablet i vandet. Kablet vejer omkring 78 kilo pr. meter, i vandet reduceres det dog til lige omkring 40. For at sikre at kablet ikke blot dumper til bunds, men lægger sig i de forberedte kabelrender, bliver der cirka hver 3 meter lagt røde flydepuder omkring kablet, som samtidig følges på plads af hjælpebåde.

Da kablet er forbundet med wiren, kan trækspillet komme i gang, og nu bevæger kablet sig med en hastighed på cirka 3 meter i minuttet ind i det 220 meter lange rør. På bredden er der en intens – men rolig – spændt atmosfære. Vejret viser sig fra sin bedste ”kabelindtrækningsside”, det er en smuk sensommerdag, hvor vinden kun lige skaber små bølger på overfladen.

Da kablet endelig viser sig, er der glæde at spore på byggepladsen i spinatbedet. ”Det er godt det her - det er bare en god dag”, udbryder delprojektlederen Martin Johansen fra Energinet, og alle byggepladsens medarbejdere flokkes omkring kablet for at få billeder og video med hjem.

NKT Victoria trækker nu de sidste 44 kilometer kabel ud til det, der skal blive Danmarks største havmøllepark. Efterfølgende sejler hun til Karlskrona igen, bliver lastet med den samme mængde kabler, sejler til Rødvig og gentager processen. Andet kabel forventes at trækkes på land i starten af september. 

Se en kort video fra dagens operation

kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.