Ny rapport: Mere marked skal sikre effektiv integration af VE og høj forsyningssikkerhed

Ny rapport konkluderer, at det nordiske elmarked overordnet er velfungerende og en succes. Samtidig giver rapporten en række forslag til at forbedre elmarkedet, så det bliver bedre i stand til at håndtere fremtidens udfordringer med mere vedvarende energi, færre termiske kraftværker og øget europæisk integration.

Rapporten er udarbejdet af konsulentfirmaet Poyry med input fra en række aktører fra det nordiske elmarked. Energinet har bidraget til rapporten sammen med bl.a. Dansk Energi og en række markedsaktører og myndigheder fra både Danmark og de øvrige nordiske lande

Fra Energinet har Peter Markussen, afdelingschef for Systemydelser, sammen med flere medarbejdere fra Elmarkedsområdet deltaget i projektet:

”Projektet har vist, at der er stor støtte og tillid til vores nordiske elmarkedsmodel. Det er i overensstemmelse med vores konklusion i Markedsmodel 2.0 projektet, at det nuværende ”energy only-princip” er målsætningen, og at det er elmarkedets prissignaler, som skal frembringe fleksibilitet”, siger Peter Markussen.

Projektet har også tydeliggjort, hvor der er forskelligheder mellem aktører og lande, som der skal arbejdes videre med:

”Det er vigtigt, at vi har projekter som dette, hvor vi kan mødes på tværs af landegrænser og roller i elmarkedet. Det giver en god forståelse for hinandens udfordringer, som er afgørende for at finde gode løsninger. I de næste år skal de nye europæiske netregler implementeres, og det er en unik mulighed for at påvirke implementeringen, og skabe mest værdi for alle aktører”, siger Peter Markussen.”

Her er link til Poyry, og til hele rapporten eller executive summary:

Press release fra Poyry

Executive summary

Full report

Bidragsydere i projektet er: Dansk Energi, DONG Energy, Energinet, Elering, Fingrid,
Finnish Energy Industries, Fortum, Statkraft, Energi Norge, Vattenfall, og som observatører deltog norske OED (Olje- og energidepartementet) og den danske Energistyrelse.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.