Elsystem under stor forandring: En hel uge af 2017 kørte Vestdanmark uden centrale kraftværker

I 2017 var produktionen af vedvarende energi i perioder så stor, at det vestdanske elsystem i op til en uge blev forsynet fra vind, sol og import.

De små tal og detaljer, der nærmest bliver overset i dagligdagen, kan afsløre, hvor store forandringer det danske elsystem tager i de her år.

I 2015 – nærmere bestemt den 2. september – kneb de sig i armen i Energinets kontrolcenter for elsystemet. For første gang nogensinde fik forbrugerne i Vestdanmark i et helt døgn i træk strøm uden leverance fra de centrale kraftværker. I Østdanmark leverede et af de traditionelle kraftværker det samme 2015-døgn kun få megawatt.  Det var lidt af en sensation, at både strømmen og de systembærende egenskaber, der skal til for at holde elnettet stabilt og kørende, udelukkende kom fra vindmøller, solceller og import/eksport gennem udlandsforbindelserne.

I dag, godt to år senere, kan vi se tilbage på 2017, hvor Vestdanmark i en hel uge i træk blev forsynet uden leverance fra centrale kraftværker.

- At vi på to år er gået fra, at et døgn uden kraftværker var en historisk begivenhed, til at vi nærmest ikke tænker over, når det sker en uge i træk, er en markant udvikling. Og den viser, at elsystemet er under enorm forandring, siger Bent Myllerup Jensen, afdelingsleder for Energinets Kontrolcenter El.

- Det betyder ikke, at regulerbar kapacitet i form af centrale eller decentrale kraftværker er på vej ud af elmarkedet. Det er vigtigt at understrege. Der er dage og timer, hvor de har de laveste priser og dominerer, men vind og sol fylder mere og mere og i længere perioder ad gangen.

Den længste, sammenhængende periode, hvor det vestdanske elsystem blev forsynet uden produktion fra de store, centrale kraftværker, var i perioden 23.06 til 30.06 2017. De store kraftværker i Jylland og på Fyn stod helt stille, mens de centrale kraftværker på Sjælland havde gennemsnitligt ca. 280 MW aktiveret.

I alt havde Vestdanmark sidste år hele 985 timer uden produktion fra store kraftværker i Jylland og på Fyn.

Danmarks elbalance 23.- 30. juni 2017:

Graf: Det danske elforbrug, dansk produktion af el fordelt på energikilde samt import/eksport af el fra/til udlandet i perioden 23. juni kl. 00:00 til 30. juni kl. 10:00. De centrale kraftværker i Vestdanmark (Jylland og Fyn) producerede ikke el i denne periode og den gennemsnitlige aktiverede effekt på Østdanske centrale kraftværker var ca. 280 MW.

 

 

Kontakt

Læs mere om 2017

Energinet benytter årsskiftet til at se tilbage på året der gik i elsystemet 2017 med historier og nøgletal om forsyningssikkerhed og grøn omstilling.

Læs også: "Både vind og sol slog rekord i 2017 – leverede 45,8 procent af strømmen"

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.