Indonesisk energiminister interesserer sig for danske erfaringer med vedvarende energi

Onsdag besøgte den indonesiske energiminister Energinet for at høre om de gode danske erfaringer med integration af vedvarende energi. Besøget skete i anledning af Clean Energy Ministerial 9 i København i denne uge. Besøget var samtidig med til at styrke det dansk-indonesiske energisamarbejde.

Den indonesiske minister for energi og mineraler, Ignasius Jonan, og en 30 mand stor delegation besøgte onsdag Energinets kontrolrum, der 24 timer i døgnet overvåger det danske eltransmissionssystem. Ministeren var hos Energinet, fordi han og delegationen ville høre om, hvordan Danmark indpasser store mængder vedvarende energi med svingende vind- og solproduktion. 

”Indonesien har ambitiøse klimamål, hvor de blandt andet vil sikre, at 23 % af energien er vedvarende i 2025. Vi håber derfor at kunne vise, hvad man kan med vedvarende energi uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden,” fortæller Peter Jørgensen, direktør i Energinets Associated Activities. Han fortsætter:

”Ministeren var også interesseret i vores erfaringer med interconnectorer – forbindelser mellem lande og øer – samt i åbningen af markedet.”

Indonesisk minister i energinet med Thomas egebo

Den indonesiske minister for energi og mineraler, Ignasius Jonan, møder Energinets administrerende direktør, Thomas Egebo.


Styrker dansk-indonesisk samarbejde
Den indonesiske energiminister deltager i de kommende dage i det internationale energiminister-møde i København – CEM9, hvor også den danske Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Chr. Lilleholt, deltager. CEM9 afholdes samtidig med Nordic Clean Energy Week, som foregår i Malmø og København.

Besøget hos Energinet bød på konkrete samtaler om de danske erfaringer med driftsplanlægning og prognoser for sol og vind, udfordringer ved overgang til elmarkedet og transmissionsplanlægning og samkøring af energisystemerne.
Og så handlede besøget om for alvor at igangsætte den næste fase i det dansk-indonesiske energisamarbejde. For nylig var det indonesiske statsejede elselskab, PLN, på besøg hos Energinet for at deltage i workshops om integration af vedvarende energi i energisystemet. Og tidligere har repræsentanter fra Energinet været i Indonesien til en snak om netværkskoder. 

”Med ministerens besøg er samarbejdet mellem Danmark og Indonesien nu både af teknisk og politisk karakter. Ministerens besøg er en god start på næste fase i det dansk-indonesiske energisamarbejdsprogram, som skydes i gang til efteråret, og som skal løbe frem mod 2020,” siger Peter Jørgensen.

Indonesisk minister i Energinet

Den indonesiske energiminister besøgte Energinet for at høre om de danske erfaringer med vedvarende energi.


30 gæster til workshop om fleksibilitet
Udover besøg fra den indonesiske minister var også 30 energifolk fra hele verden til workshop hos Energinet denne onsdag. I forbindelse med forrige CEM9 i Shanghai blev der igangsat en CEM-Fleksibilitetskampagne.

Sammen med Energistyrelsen har Energinet for IEA lavet to analyser – en om fleksibilitet i bl.a. kraftværker og udlandsforbindelser og en om elmarkedets betydning for fleksibilitet i elsystemet. Analyserne blev præsenteret af chefingeniør Peter Børre Eriksen, Investeringsplanlægning, og afdelingsleder Peter Markussen, Systemydelser.

Energinet bidrager ligeledes til Clean Energy Week med konferencen Digital Roundtable, som har fokus på, hvordan energisektoren og den digitale sektor kan arbejde sammen.

 

Kontakt

CEM9 og Clean Energy Week

Clean Energy Ministerial 9 – CEM9 – finder sted i København og Malmø 23.-24. maj 2018. Temaet er “Energy Integration and Transition: towards a competitive and innovative low carbon economy”. 

CEM9 sker samtidig med, at København og Malmø er værter ved Nordic Clean Energy Week 

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.