Nyt Scadasystem til Kontrolcenter Gas
Foto: Jeppe Danø, områdeleder for Gassystemansvar i Energinets Gas TSO, klipper den røde snor og markerer åbningen af kontrolcentrets nye overvågningssytem.

Nyt Scadasystem skal overvåge Danmarks gasnet

Højere it-sikkerhed og større fleksibilitet. Energinet tager nyt Scadasystem i brug til overvågning af det danske gastransmissionsnet.

Energinet har efter to et halvt års arbejde sat et nyt Scadasystem i drift. Systemet ved navn Neptun er opkaldt efter en gasplanet, og med det kan Energinet holde øje med tryk, flow og systemdrift i det danske gassystem.

- Det er en god dag for gasystemet. Vi siger farvel til Delfin (læs: det gamle system) og goddag til Neptun. Vi får et langtidsholdbart system, som er designet til at styre og overvåge gassystemet, siger Jeppe Danø, områdeleder for Gassystemansvar i Energinets Gas TSO, og han fortsætter:

- Systemet sikrer en større it-sikkerhed og muliggør fremadrettet en mere integreret overvågningen af blandt andet transmission, distribution og lager.

I alt har ca. 25 Energinet ansatte i større eller mindre grad arbejdet med det nye Scadasystem. Projektet begyndte den 15. juni 2016.


Danmarks gassystem overvåges 24/7


Energinet bruger Scadasystemet til at overvåge gastransmissionsnettet i Danmark. Via systemet styrer Energinets Kontrolcenter Gas reduktionen af gastrykket på de i alt 40 stationer rundt om i landet, som fungerer som overgange fra transmissionsnettet til distributionsnettet.

Energinet bruger også systemet i tilfælde af beredskabhændelser så som gasudslip, hvor kontrolvagter sørger for at mindske skaderne ved at sektionere de gasledninger, som er berørte. Kontrolvagterne overvåger gasnettet alle døgnets 24 timer og servicerer de teknikere, som tester og vedligeholder gassystemet.

Danmark har et robust gassystem med en høj forsyningssikkerhed for det danske og svenske gasmarked. I de cirka 40 år, der har været anvendt naturgas i Danmark, har der kun været ét tilfælde, hvor en hændelse udløste det højeste kriseniveau.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.