Energiklagenævn slår fast: 100 MW reservation på Skagerrak 4 kan fortsætte til 2020

Afgørelse i sag om reservation på SK4 til udveksling af automatiske reserver

Energiklagenævnet har truffet afgørelse i Energinets og norske Statnetts klage over Energitilsynets afgørelse d. 28. marts 2017 om ophævelse af reservation af 100 MW på Skagerrak 4 til udveksling af automatiske reserver. 

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse om ophævelse af reservationen ud fra den samfundsøkonomiske vurdering og hensynet til konkurrencen. 

Men Energiklagenævnet fastsætter ophævelsen af reservationen fra den oprindelige dato, nemlig den 1. januar 2020 ved udløb af den femårige aftale mellem Energinet og Statnett, og ikke 1. januar 2018 i Energitilsynets afgørelse. 
Dermed tages der hensyn til forventning om væsentlig højere omkostning til indkøb af automatiske reserver og en udbetaling af erstatning til Statnett ved en ophævelse af aftalen om udveksling af reserver. 

- Energinet Elsystemansvar er glad for afgørelsen, da vi kan leve op til vores aftale om udveksling af systemydelser, som vi har indgået med Statnett. Derudover gives der også medhold i den juridiske uklarhed i metodegodkendelsen og de økonomiske konsekvenser af en ophævelse før aftalens udløb. Samtidig har afgørelsen tydeliggjort, at den samfundsøkonomiske gevinst ved en reservation skal være klar, og at der skal sikres en lige konkurrence for danske aktører, forklarer Peter Markussen, afdelingsleder i Energinets afdeling for Systemydelser. 

Energinet Elsystemansvar vil fortsat arbejde for internationale markedsløsninger for systemydelser og nye modeller for anvendelsen af udlandsforbindelserne, og afgørelsen kan fremadrettet være med til at skabe mere klare rammer. 

Energinet vil fra ophævelsen af reservationen indkøbe de automatiske reserver i fri konkurrence. Fra 2022 er det allerede planen som følge af implementeringen af EU’s netregler, at der skal være etableret et europæisk marked for udveksling af reserver. 
 

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.