Energinet søger inspiration til fremtidens bæredygtige energisystem

Crowdfunding af vindmøller, trådløs opladning af elbiler i lyskryds og forskellige løsninger til at sikre balancen i elnettet, mens mængden af vedvarende energi stiger. De kreative idéer og projekter stod i kø ved finalen i Open Innovation X på DTU’s Skylab, da godt 100 danske og internationale studerende konkurrerede.

open innovation x vindere
(Fotograf: Kaare Smith)

De studerende kunne vælge mellem en række udfordringer, og 7 af de 18 grupper havde valgt at arbejde med udfordringen om at styrke fremtidens bæredygtige energisystem, som Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og Energinet stod for. 

Vinderen af konkurrencen blev fundet indenfor en anden udfordring, der dog stadig havde tråde til energisystemet. De studerende havde udviklet et interaktivt legetøj, der skulle gøre børn opmærksomme på energiforbrug og indeklima i bygninger. 

Energinets administrerende direktør Thomas Egebo var med ved finalen som dommer. 
- Energien og engagementet har været meget inspirerende, og det er altid godt for os at få input til arbejdet med at skabe et grønt energisystem i Danmark, siger Thomas Egebo.

Energinet søger inspiration og samarbejde. 
Danmark ligger forrest i forhold til den grønne omstilling, men store udfordringer venter, når hele energisystemet skal være CO2-neutralt i 2050.
Én af de helt store opgaver er at få indrettet elsystemet på en fleksibel måde, så alle får dækket behovet for elektricitet, selvom produktionen vil variere i takt med vindstyrke og solskinstimer.  

Energinet har det overordnede ansvar for at indpasse den stigende mængde af vedvarende energi, og ved Open Innovation X stillede Energinet store mængder data og en række medarbejdere til rådighed for de studerende. 

- Det danske energisystem står overfor en stor og krævende transformation indenfor de næste få år. I Energinet er vi fuldt ud bevidst om, at vi ikke har alle svarene på de udfordringer, som vi står overfor. På den baggrund er vi meget åbne overfor nye samarbejder, ligesom vi gerne vil styrke digitalt entreprenørskab indenfor energiområdet. Derfor er det en spændende mulighed for os at deltage i et hackathon som det her, siger Thomas Egebo, CEO i Energinet.

Intenst arbejde fra de studerende
Rammerne var vide for de studerende, men de skulle arbejde hurtigt. Deltagerne begyndte arbejdet i en intens weekend fra den 26. – 28. oktober, og konkurrencen sluttede altså ved den store finale tirsdag den 6. november.  

- Jeg har lært supermeget om energisystemet, og Energinet har været super gode til at give os information og støtte os i arbejdet. Og så har det været meget spændende at arbejde med studerende fra mange forskellige lande,  siger den DTU-studerende William Nielsen, der arbejdede med fleksibelt forbrug ved hjælp af intelligent styring af energiforbruget fra husholdningsapparater. 


Kontakt

Faktaboks

For at give forbrugere, iværksættere, forskere og virksomheder de bedste muligheder for at udvikle nye tjenester og løsninger, der bidrager til den grønne omstilling, så stiller så stiller Energinet en bred mængde energidata til rådighed i Energi Data Service. 

Find data her: Energi Data Service

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.