Baltic Pipe-forbindelse kan styrke forsyningssikkerhed under genopbygningen af Tyra platformen

Baltic Pipe projektet, der skal forbinde Danmark og Polen med de norske gasfelter, vil kunne forbinde Danmark og Norge allerede fra januar 2022. Dermed kan det danske marked få adgang til norsk gas i en periode, hvor forsyningssikkerheden er udfordret, fordi der ikke leveres gas fra Tyra.

Når Tyra-platformen i Nordsøen skal genopbygges i perioden fra september 2019 til juli 2022, så vil det danske gassystem være mere sårbart end sædvanligt, selvom analyser viser, at forsyningen til danske og svenske kunder kan opretholdes primært ved hjælp af importeret gas fra Tyskland.

Siden 1987 har Tyra-feltets anlæg været den vigtigste forsyningskilde til danske og svenske gasforbrugere, og derfor udfordrer genopbygningen forsyningssikkerheden.

Men nu viser en opdatering af tidsplanen for Baltic Pipe projektet, at gas fra Norge vil kunne flyde til Danmark tidligere end forventet, og dermed vil den norske gas kunne lette presset på den danske forsyningssikkerhed i en del af perioden, hvor Tyra genopbygges.

-  Muligheden for at transportere norsk gas til Danmark under lukningen af Tyra-feltet er en rigtig god nyhed for forsyningssikkerheden på det danske gasmarked. Selvom vi kan opretholde forsyningssikkerheden ved hjælp af gaslagrene og gas fra Tyskland, så vil forbindelsen til Norge gøre det danske gassystem mindre sårbart overfor forstyrrelser, siger Torben Brabo, administrerende direktør i Energinet Gas TSO.

Det samlede Baltic Pipe projekt, der skal forbinde Norge, Danmark og Polen, er planlagt til at blive sat i drift første oktober 2022, men der arbejdes nu efter en officiel tidsplan, hvor gas kan transporteres fra Norge til Danmark allerede fra januar 2022.

- Formålet med Baltic Pipe er først og fremmest at styrke og integrere det europæiske gasmarked og bidrage til at nå de europæiske klimamål, men det her er en velkommen bonus, siger Torben Brabo, administrerende direktør i Energinet Gas TSO.

Selvom tidsplanen nu er på plads, er der fortsat en naturlig usikkerhed om startdatoen for forbindelsen til Norge, da den som altid ved store projekter kan påvirkes af uforudsete hændelser.

Da muligheden for at transportere norsk gas til Danmark tidligere end ventet kan påvirke priserne i markedet, har Energinet informeret markedet med en såkaldt REMIT-meddelelse.

Kontakt:

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.