Lækage er fundet i søkabel mellem Danmark og Sverige

Fejlen på søkablet mellem Danmark og Sverige er fundet, og driften kan normaliseres ved at indsætte et reservekabel i stedet for det lækageramte kabel.

Det er torsdag aften status for det 400 kV søkabel mellem Skibstrupgård nord for Helsingør og Kristinelund nord for Helsingborg, der de seneste dage har lækket olie.

Fejlsøgningen foregik både ved hjælp af dykkere fra 2 skibe og en helikopter i luften, og efter at vejret de seneste dage havde givet problemer, så lykkedes det altså torsdag at lokalisere problemet, der viser sig at stamme fra to utætheder tæt ved hinanden.

 

Fejlene er lokaliseret cirka 1000 meter ud fra kysten ved Ellekilde Hage, nær Hornbæk. Selve reparationen af kablet kræver en frigravning, men der monteres nu stålpyramider, der opsamler den udsivende olie.

 

Da det nu er lokaliseret, på hvilken fase fejlen ligger, kan et reservekabel sættes i drift, og derved bliver driften normaliseret, efter at kablet de seneste dage har været sikkerhedsudkoblet.

 

- Det er endnu for tidligt at sige, hvornår vi er færdige med at reparere kablet, men nu hvor lækagen er pinpointet, så kan vi sætte reservekablet ind og opsamle olien. Forsyningssikkerheden på Sjælland har været stabil i hele forløbet, og i løbet af torsdag aften forventer vi at den er normaliseret, siger driftsansvarlig hos Energinet Laith Issa.

 

Søkablet indeholder olie, der fungerer som isolation. Olien er en mineralsk olie af typen T3550, der har en konsistens som madolie, og som nedbrydes over tid.  Energinet vurderer, at der er sket et udslip på omkring 9000 liter.

 

Det er endnu ikke klarlagt, hvad der har forårsaget lækagen.

 

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.