fejl 400 kv kabel resund frysning
Billede fra reparationen af 400 kV-kablet i februar 2019.

Opdateret 14. marts: Søkabel mellem Danmark og Sverige lækker igen

Udsivende olie bliver opsamlet. Fortsat søgning efter fejlsted på 400 kV kabel i Øresund.

Nyheden er opdateret torsdag 14. marts:
Helikopter i luften og skibe på Øresund har de seneste dage ledt efter en olielækage på et af 400 kV-kablerne mellem Danmark og Sverige. Stedet er nu fundet. Der er på havbunden sat en såkaldt oliepyramide over elkablet, så den udsivende olie bliver samlet op.
 
Næste skridt er at finde selve hullet i kablet. Da olien kan vandre under kablets yderste kappe, inden det siver ud, er lækagestedet ikke det samme som det sted, kablet er beskadiget.
 
Derfor fortsætter arbejdet med at lede efter fejlstedet. Bl.a. skal kablet spules fri af havbunden og hives op til skibe på overfladen for at indkredse fejlstedet.
 
Samme metode blev brugt, da kablet i januar også lækkede olie.
 
Selv om kablet lækker olie, er driften af kablet og transporten af el mellem Danmark og Sverige normal.
 
Kablet er 35 år gammelt. Olie er en del af isoleringen i kabler fra de årgange, og selv om olien har en konsistens som tynd madolie og opløses over tid, så skal det ikke ud i havmiljøet.
 
Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt at sige, hvad årsagen til den nye lækage skyldes.

 

Oprindelige nyhed er publiceret 8. marts:

For knapt 3 uger siden blev et af de kabler, der forbinder elnettet mellem Danmark og Sverige under Øresund, repareret og igen sat i drift.

Kablet blev d. 8. januar taget ud af drift, grundet olielækage. Efter et omfattende arbejde blev fejlen fundet og hullet lukket.

I går aftes begyndte kablet igen at lække olie, hvilket blev opdaget ved rutineinspektion. Energinet har allerede sendt skibe på Øresund, og så snart vinden løjer af, og vejret tillader det, vil kablet blev spulet fri af havbunden, og den udsivende olie vil blive opsamlet, og efterfølgende vil reparationen gå i gang.

Kablet er 35 år gammelt. Olie er en del af isoleringen i kabler fra de årgange, og selv om olien har en konsistens som tynd madolie og opløses over tid, så skal det ikke ud i havmiljøet.

Derfor arbejdes der hårdt på at finde og udbedre fejlen så hurtigt som muligt, forklarer den driftsansvarlige Laith Issa.


Kontakt

Læs mere

Nyhed publiceret 22. februar 2019: "400 kV søkabel mellem Danmark og Sverige er repareret"

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.