Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige er ophævet på gasmarkedet

Et mere effektivt gasmarked, tættere regionalt samarbejde og flere aktører på det dansk-svenske gasmarked, det er de mest markante fordele, når Danmark og Sverige nu har et fælles gasmarked.

 I dag, 1. april, smelter det dansk-svenske gasmarked sammen, når den fælles balancezone på engrosgasmarkedet træder i kraft. Forarbejdet har været i gang siden 2017, og de to landes gas TSO’er, Swedegas og Energinet Gas TSO,  har arbejdet tæt sammen med en række myndigheder og aktører for at udvikle løsningen. 

Markedsintegrationen kaldes i daglig tale for JBZ, som står for Joint Balancing Zone, og den betyder, at markedsaktørerne ikke behøver at balancere det danske og det svenske marked hver for sig.

 

Projektet medfører en tættere kobling af de to markeder og er i overensstemmelse med de europæiske tanker om tættere regionalt samarbejde indenfor energimarkeder.

 

- Vi ønsker, at det skal være enkelt og attraktivt for både indrustien, transportsektoren og private at vælge gas – ikke mindst grøn gas. Med et fælles dansk-svensk system kan betydeligt flere gasleverandører byde ind på det svenske marked siger administrerende direktør i Swedegas, Johan Zettergren.

 

- Det er en stor dag for det danske og svenske gasmarked. Efter mere end 30 års naboskab med tæt forbundne systemer, tager vi nu endelig skridtet fuldt ud og lægger vores balancemarkeder sammen. Øget samarbejde på tværs af grænser er helt sikkert med til at styrke markederne. Jeg forventer, at den fælles balancezone vil fremme effektiviteten for handel med gas på tværs af det danske og svenske gasmarked og øge konkurrencen i hele regionen, siger Jeppe Danø, områdeleder for Gasmarked i Energinet.

 

Hvad sker der rent fysisk på grænsen mellem Danmark og Sverige

For at markederne kan lægges sammen er der også foretaget en lille ændring i måden det bagvedliggende fysiske system bliver drevet på. Fra den 1. april er trykket i det danske og det svenske transmissionssystem gradvist blevet udlignet. Populært sagt bliver ventilen i Dragør åbnet helt. Det svenske transmissionssystem blev inden 1. april drevet ved et lavere tryk end det danske, derfor medfører åbningen af ventilen, at der bliver opbygget en større linepack i det svenske system. Linepack er betegnelsen for den mængde gas, som kan lagres i rørene og trykket i rørene påvirker gasmængden. Som følge af JBZ bliver linepack i de to systemer lagt sammen, og en stor del af den kan stilles til rådighed for markedet som fleksibilitet. 

 

Projektet har sin egen hjemmeside: https://en.energinet.dk/Gas/Shippers/Swedegas-Joint-Balancing-Zone

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.