Kort over nordiske lande

Energinet tilslutter sig den fælles nordiske balanceafregning og bliver aktionær i eSett Oy

Energinet og eSetts nuværende ejere, Svenska kraftnät, Fingrid og Statnett har i dag den 14. maj indgået en aftale, der annoncerer Energinets indtræden i det fælles nordiske balanceafregningssamarbejde ved at blive aktionær i eSett Oy

eSett Oy er det selskab, der forvalter den nordiske balanceafregning. Indtil nu har ejerskabet af eSett Oy været delt mellem de nordiske transmissionssystemoperatører Svenska kraftnät, Fingrid og Statnett, der hver især har ejet en tredjedel af aktiekapitalen.

Handlen gør Energinet til en aktionær i eSett Oy, og aktiekapitalen er fordelt ligeligt mellem de fire aktionærer, der hver ejer 25 procent.

Aftalen betyder, at danske markedsaktører vil deltage i den nordiske balanceafregning fra fjerde kvartal af 2020 under forudsætning af, at Forsyningstilsynet godkender de nye markedsprocesser.

 

Den underskrevne aftale beskriver, hvordan arbejdet med at implementere tilslutningen af det danske marked vil ske, og hvordan ejerforholdene skal organiseres.  

 

- Vi byder varmt velkommen til Energinet og Danmark til det fælles nordiske balanceafregningssamarbejde. Dette er et vigtigt skridt, som vi har glædet os til, og det bidrager til den videre integration og udvikling af det nordiske elmarked, siger direktørerne i Svenska kraftnät, Fingrid og Statnett i en fælles erklæring.

 

- Det stærke nordiske samarbejde er meget vigtigt for Energinet, og vi ser frem til dette nye skridt. At arbejde tættere sammen vil gavne os alle i vores stadig mere komplekse markedsoperationer, og det vil understøtte konkurrencen og harmoniseringen af det nordiske marked, siger Thomas Egebo, CEO hos Energinet.

 

Det vil være datterselskabet Energinet Elsystemansvar, der bliver aktionær i eSett Oy.

Kontakt

Om eSett

eSett Oy blev dannet i 2013 af Svenska kraftnät, Fingrid og Statnett med det formål at etablere en fælles balanceafregning for Sverige, Finland og Norge.

Selskabet har hovedkontor i Helsinki, Finland, og direktøren for eSett Oy er Minnakaisa Ahonen

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.