Energinet begynder forundersøgelser til Danmarks største havmøllepark

Fundamentet til den kommende Thor havmøllepark skal nu lægges. Grundige forundersøgelser skal sikre, at Danmark får så lave bud som muligt. Viden om miljø, geologi, vind og vejr mv. fjerner usikkerhed for kommende bydere.

Energinet går nu i gang med at lave forundersøgelser til den kommende Thor havmøllepark, der senest med udgangen af 2027 skal sende strøm i land og ud på elmarkedet.

Parken skal placeres mindst 20 km ude i Nordsøen ud for Thorsminde. Parken bliver på mindst 800 MW og dermed Danmarks største havmøllepark.

 

- Det vigtigt, at der bliver lavet grundige forundersøgelser, så den danske stat kan få de bedste og mest konkurrencedygtige bud på at opføre og drive havmølleparken. Hvis byderne kender geologien under havbunden, kender miljøkonsekvenserne, vindforhold, strømforhold, bølgehøjder osv., så fjerner vi en masse usikkerheder og risici og får en skarpere pris. Det gør havmølleparken billigere for Danmark og danskerne. De penge, der bliver brugt på forundersøgelser, kan komme flere gange igen i form af lavere bud fra de selskaber, der vil sætte møllerne op, siger Lars Barfoed, bestyrelsesformand i Energinet.

 

Bestyrelsen har netop besluttet, at Energinet bruger ca. 180 millioner kroner på forundersøgelserne. Energinets udgifter skal senere dækkes af det selskab, der ender med at vinde udbuddet.

 

- Selv om det kan virke som om, at vi med forundersøgelserne er tidligt ude – der er otte år til, at havmølleparken skal stå færdig – så har vi faktisk travlt. Allerede fra 2024 skal det være muligt at sende strøm fra de første Thor-møller i land, og inden da skal der være et solidt fundament af viden, som selskaberne kan byde ud fra, siger Lars Barfoed.

 

Derfor går forundersøgelserne straks i gang, og allerede efter sommerferien vil de første skibe være på havet.

 

- Helt generelt er der stor fart på den grønne omstilling. Forventningen er 100 procent vedvarende energi i elsystemet i 2030, og det betyder bl.a., at elproduktionen fra vindmøller og solceller sandsynligvis skal tredobles det næste tiår. Det er en kæmpe opgave for alle parter i energibranchen, og derfor er det nødvendigt, at vi snakker sammen, deler viden og er innovative, så vi kan lave omstillingen så smart, effektivt og skånsomt som muligt, siger Lars Barfoed.

Kontakt

Fakta

Med Folketingets Energiaftale fra 29. juni 2018 er det bl.a. besluttet, at Danmark skal lave en ny havmøllepark på min 800 MW, og Folketinget ønsker yderligere 2 havmølleparker inden 2030.

Det er besluttet, at havmølleparken skal ligge i Nordsøen min. 20 km ud for Thorsminde og tilsluttes eltransmissionsnettet i Idomlund ved Holstebro.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet gav i februar 2019 Energinet besked på at lave forundersøgelserne.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.