fremtidsbilleder

Fremtidsbilleder: Bliver det vildt eller helt vildt?

Energisektoren er under stor forandring. Hastig teknologiudvikling, decentralisering, elektrificering, digitalisering og et stort politisk fokus på klimavenlige energiløsninger har sat skub i en massiv omstilling. Dansk Energi og Energinet Elsystemansvar sætter sammen fokus på den udfordring, som den grønne omstilling byder elsystemet.

Vi ved, hvad målet er, men vi kender ikke vejen derhen. Bliver det i elbiler, der skal lades op hjemme på villavejen, eller skal ladestanderen stå på jobbet? Eller som superopladere langs motorvejen.
Hvordan skal strømmen fra fremtidens kæmpe vindmølleparker langt ude på havet komme frem til forbrugerne? Går vejen eventuelt forbi Power-to-X anlæg, som kan lave strøm om til brint og grønne gasser?

Det er nogle af de mange spørgsmål, der er brug for svar på, for at danskerne også i fremtiden har sikker forsyning, grøn energi og billig strøm.

Derfor har Dansk Energi, og Energinet Elsystemansvar lavet analysen ”Tendenser og fremtidsperspektiver for Elsystemet” med bud på, hvad der kommer til at ske.

100 procent grøn strøm i 2030

Selv om forventningen om 100 procent grøn strøm først er i 2030, og målet om at al energi skal komme fra vedvarende kilder ligger i 2050, så er der faktisk brug for at få fart på. De første brikker, der skal udgøre fremtidens puslespil, skal lægges nu.

Fremtidsbilleder ser på en række af de teknologier, der på mange måder forandrer energisystemet og udfordrer elsystemet.

- En af de glædelige ting, ikke bare Danmark men hele verden oplever, er, at grøn energi nu er så langt nede i pris, at det er konkurrencedygtigt. Det er en vigtig forudsætning for at kunne lave en effektiv grøn omstilling, men det giver også en masse udfordringer: Pludselig kan store solcelleanlæg skyde op på marker, hvor der fx slet ikke er veludbygget elnet. Det udfordrer os, fordi det typisk tager mange år at få godkendt og bygget nye elledninger eller kabler i jorden, siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Strategisk Planlægning i Energinet Elsystemansvar.

Stor uforudsigelighed

I det hele taget er fremtiden præget af stor uforudsigelighed. Nye teknologier dukker op, og ikke bare solceller, men også husstandsbatterier er blevet markant billigere. Det åbner for helt nye roller i elmarkedet og store potentialer for et mere fleksibelt elforbrug. Husejere bliver egenproducenter, ”prosumers”, eller måske ligefrem leverandør til naboen, så der opstår såkaldte Peer-to-Peer-forbrugere.
En anden teknologi i fremgang er Power-to-X, hvor strøm fra vind og sol omdannes til brint eller grønne gasser for at blive solgt til fx skibstransport, industrien eller lagret og solgt som strøm på dage uden vind og sol.

Vi ved, at vi på bare ti år skal tredoble produktionen fra vind og sol, og at grøn el skal levere dele af den energi som kul, olie og naturgas leverer i dag har. Men vi ved ikke præcist, hvordan det vil ske alle steder, eller hvor det vil ske. Et er dog sikkert, hvis vi alene skal klare det ved at udbygge elnettet, bliver det meget, meget dyrt, forklarer Signe Horn Rosted, områdeleder i Forretning og Elmarked, Energinet Elsystemansvar:

- Det er langt bedre for samfundet, at vi også sørger for at udvikle fx markedsrammerne, så de nye produkter og fleksibelt forbrug kan komme på banen. Derfor skal vi understøtte nye for-retningsmodeller i elmarkedet bl.a. ved at gøre adgangen til elmarkedet lettere og samarbejde aktivt med aktører på tværs af brancher for at understøtte fremtidens løsninger, siger hun.

Analysen præsenterer en række fremtidsscenarier og udfolder de udfordringer og muligheder, de forskellige scenarier bringer for elnettet. Analysen peger bl.a. på konsekvenser af om udviklingen bliver ”vild” eller ”helt vild”.

Kontakt

LÆS ANALYSEN

Analysen Tendenser og fremtidsperspektiver for Elsystemetblev præsenteret på Folkemødet på Bornholm.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.