Vindmøller på strand

Rekorddøgn: Vindmøller dækkede danskernes døgnforbrug

Søndag d. 15. september 2019 fra midnat til midnat blev det første døgn nogensinde, hvor vindmøller producerede mere strøm, end danskerne havde brug for. Det viser foreløbige tal fra Energinet.

Efterårets første kraftige blæsevejr fejede ind over Danmark i weekenden, hvor vindstød af stormstyrke ramte Vestkysten og vindmøllerne.

Den kraftige vind gav sig til udslag i op til flere rekorder.

For første gang leverede vindmøllerne hele døgnet fra midnat til midnat strøm, der svarer til danskernes samlede forbrug og mere til. 130 procent strøm set over hele døgnet søndag, så danskerne fik masser af grøn strøm i stikkontakterne, samtidigt med at der kunne sælges til udlandet.

Tidligt søndag morgen mellem klokken 2 og 3 produceredes helt op til 60 procent mere strøm, end det danske marked efterspurgte. Det slog også den hidtidige rekord fra pinsedag, d. 9. juni 2019, hvor vindmøllerne stod for 52 procent mere produktion end forbruget.

Døgnet d. 15. september 2019 blev en milepæl for Danmarks grønne omstilling, og det er historisk, at alle 24 timer havde vindmøllestrøm i overskud:

- For bare ti år siden fyldte vind kun omkring én femtedel af vores forsyning, så det er gået vanvittigt stærkt, når vi ikke bare har timer, men hele døgn, hvor vindmøller producerer mere strøm, end vi har brug for, siger Carsten Vittrup, der er energistrategisk rådgiver i Energinet.

Energinets hjemmeside viser løbende produktionen fra bl.a. vindmøller og solceller. Live-tallene bygger dels på målinger hos en lang række produktionsanlæg, dels på beregninger for forventet forbrug ved de vindmøller, solceller mv. der ikke sender livedata til ”Elsystemet lige nu” på hjemmesiden. Nogle data er prognosetal/beregnede tal, og derfor bliver nogle tal for fx vindproduktion justeret lidt op eller ned, når den helt nøjagtige produktion efter typisk 7-10 dage er kendt.


Kontakt

Fejl i data

Brugere af Energinets Energidataservice skal være opmærksomme på, at der pt er fejl i elsystemets timedata. Det betyder, at bruger man timedata, får man ikke et korrekt billede af elforbruget og hermed heller ikke det korrekte forhold mellem produktion og forbrug og evt. rekorder.

Energinet arbejder på at udbedre fejlen. 

Der er ikke fejl i de andre datasæt, bl.a. data opgjort på minut- eller femminuttersniveau. De data danner grundlag for denne artikel.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.